Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
8 z 10Jajecznica z kurkami
Sezon na kurki to czas, kiedy te żółte grzyby mogą pojawiać się niemal we wszystkich posiłkach. Zupa kurkowa, sos z kurek czy tarta z kurkami to tylko niektóre z pomysłów. Jeśli masz ochotę na pożywne jesienne śniadanie, wypróbuj jajecznicę z kurkami. Oczyść 150 g kurek, przygotuj 1 łyżkę masła, 4 jajka, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajka rozbij do miseczki, jednocześnie roztapiając na patelni masło. Wrzuć na nią kurki i smaż, dopóki woda z grzybów nie wyparuje. Wlej jajka, dodaj szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż do momentu uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Takie śniadanie da ci energię na cały dzień!