Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców
Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego jadłospisu, na temat ich właściwości krąży wiele różnych mitów...
Ziemniaki są tuczące
Wiele osób rezygnuje z jedzenia ziemniaków, uważając je za kaloryczne. Okazuje się jednak, że średniej wielkości surowy ziemniak zawiera tylko 90 kalorii. To, czy kartofle będą tuczące, czy też nie, zależy w dużej mierze od sposobu ich przyrządzenia. Osoby, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki, powinny unikać podsmażania oraz dodatków, takich jak sosy itp. Pamiętajmy też, że im dłużej przechowujemy ziemniaki, tym szybciej tracą one swoje odżywcze właściwości.
Zdrowa kanapka z ogórkiem i pomidorem
Połączenie ogórka i pomidora w sałatce lub na kanapkach jest bardzo popularne. Specjaliści podkreślają jednak, że łączenie tych dwóch warzyw wcale nie przyniesie korzyści dla naszego zdrowia. Zawarty w ogórku enzym, czyli tzw. askorbinaza, usuwa całą witaminę C znajdującą się w pomidorach. Jedna łyżeczka soku wyciśniętego z ogórka może zlikwidować witaminę C w trzech litrach soku pomidorowego!
Najwięcej witaminy C w cytrynie
W stanach przeziębienia lub grypy większość z nas sięga po cytrynę i inne owoce cytrusowe, aby uzupełnić braki witaminy C. Okazuje się jednak, że to nie one są jej najlepszym źródłem. Prawie trzykrotnie więcej witaminy C znajduje się m.in. w czarnej porzeczce oraz czerwonej papryce.
Surowe warzywa są lepsze dla zdrowia
Jeżeli tak myślisz, jesteś w błędzie. Świeże warzywa nie zawsze są dla nas zdrowsze. Przykładowo w czasie gotowania marchwi lub pomidorów uwalniane są karotenoidy oraz likopen, które zapobiegają namnażaniu się komórek rakowych. Z kolei spożywanie surowych jarzyn w dużych ilościach może powodować problemy trawienne. Jednak takie warzywa, jak brokuły, kapusta czy kalafior, lepiej przed spożyciem poddać obróbce termicznej.
Owoce i warzywa można spożywać bez ograniczeń
Okazuje się, że nie jest to prawda. W owocach znajduje się fruktoza – cukier prosty, który sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Kiedy już mamy ochotę na ich spożycie, warto wybierać gruszki, jabłka, pomarańcze, truskawki lub morele, które mają niski indeks glikemiczny. Z kolei w przypadku warzyw dobrze sprawdzą się brokuły, pomidory, ogórki, szparagi, sałata, brukselka i papryka, które są lekkie, w związku z tym mogą być jedzone w dużych ilościach.