Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego jadłospisu, na temat ich właściwości krąży wiele różnych mitów...

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie warzyw / Shutterstock

/ 5Ziemniaki są tuczące

Obraz
© Zdjęcie ziemniaków / Shutterstock

Wiele osób rezygnuje z jedzenia ziemniaków, uważając je za kaloryczne. Okazuje się jednak, że średniej wielkości surowy ziemniak zawiera tylko 90 kalorii. To, czy kartofle będą tuczące, czy też nie, zależy w dużej mierze od sposobu ich przyrządzenia. Osoby, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki, powinny unikać podsmażania oraz dodatków, takich jak sosy itp. Pamiętajmy też, że im dłużej przechowujemy ziemniaki, tym szybciej tracą one swoje odżywcze właściwości.

/ 5Zdrowa kanapka z ogórkiem i pomidorem

Obraz
© Zdjęcie kanapki / Shutterstock

Połączenie ogórka i pomidora w sałatce lub na kanapkach jest bardzo popularne. Specjaliści podkreślają jednak, że łączenie tych dwóch warzyw wcale nie przyniesie korzyści dla naszego zdrowia. Zawarty w ogórku enzym, czyli tzw. askorbinaza, usuwa całą witaminę C znajdującą się w pomidorach. Jedna łyżeczka soku wyciśniętego z ogórka może zlikwidować witaminę C w trzech litrach soku pomidorowego!

/ 5Najwięcej witaminy C w cytrynie

Obraz
© Zdjęcie cytryn / Shutterstock

W stanach przeziębienia lub grypy większość z nas sięga po cytrynę i inne owoce cytrusowe, aby uzupełnić braki witaminy C. Okazuje się jednak, że to nie one są jej najlepszym źródłem. Prawie trzykrotnie więcej witaminy C znajduje się m.in. w czarnej porzeczce oraz czerwonej papryce.

/ 5Surowe warzywa są lepsze dla zdrowia

Obraz
© Zdjęcie warzyw / Shutterstock

Jeżeli tak myślisz, jesteś w błędzie. Świeże warzywa nie zawsze są dla nas zdrowsze. Przykładowo w czasie gotowania marchwi lub pomidorów uwalniane są karotenoidy oraz likopen, które zapobiegają namnażaniu się komórek rakowych. Z kolei spożywanie surowych jarzyn w dużych ilościach może powodować problemy trawienne. Jednak takie warzywa, jak brokuły, kapusta czy kalafior, lepiej przed spożyciem poddać obróbce termicznej.

/ 5Owoce i warzywa można spożywać bez ograniczeń

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

Okazuje się, że nie jest to prawda. W owocach znajduje się fruktoza – cukier prosty, który sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Kiedy już mamy ochotę na ich spożycie, warto wybierać gruszki, jabłka, pomarańcze, truskawki lub morele, które mają niski indeks glikemiczny. Z kolei w przypadku warzyw dobrze sprawdzą się brokuły, pomidory, ogórki, szparagi, sałata, brukselka i papryka, które są lekkie, w związku z tym mogą być jedzone w dużych ilościach.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka