Poznaj najcenniejsze źródła probiotyków

Jogurt stanowi najbardziej nam znane źródło probiotyków – pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Rozmaite publikacje naukowe sugerują, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Mogą one również zredukować objawy towarzyszące zatruciu pokarmowemu, takie jak biegunka oraz wzdęcia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Pen Waggener / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 9Stosowanie probiotyków

Kefir stanowi doskonały surowiec, który może służyć uzupełnieniu naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu. Niestety ze względu na swoją specyficzną (gęstą i grudkowatą) konsystencję oraz kwaśny smak, produkt ten nie jest preferowany przez każdego z nas. Jeżeli nie przepadamy za kefirem, możemy go zastąpić łagodniejszym w smaku jogurtem naturalnym.

/ 9Maślanka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Larry Jacobsen / [CC BY-SA](%20https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

To doskonale nam znany napój mleczny, który dawniej powstawał poprzez oddzielenie tłuszczu od zmaślonej śmietany. Obecnie maślanka powstaje w wyniku dodania do świeżego mleka szczepów bakterii probiotycznych. Maślanka korzystnie działa na nasz układ pokarmowy za sprawą obecnych w jej składzie pałeczek kwasu mlekowego.

/ 9Miękkie sery

Badania naukowe sugerują, że w rozmaitych serach dojrzewających znajdują się szczepy Lactobacillus, które są na tyle odporne, aby przetrwać całą drogę przez ludzki układ pokarmowy i stanowić ważny składnik flory jelitowej.

/ 9Kiszona kapusta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa manray3 / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Zawiera ona w składzie naturalne probiotyki, takie jak Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus. Istotne jest jednak to, aby sięgać po kapustę niepoddaną procesom pasteryzacji, gdyż pod ich wpływem giną bakterie korzystnie działające na układ pokarmowy.

Zobacz także: (Poznaj zdrowotne właściwości kapusty)[https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-kapusty]

/ 9Ogórki kiszone

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Mike / [CC BY ](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ogórki kiszone, podobnie jak kapusta, są źródłem cennych dla naszego organizmu probiotyków. Obecne w nich bakterie fermentacji mlekowej regulują skład mikroflory naszych jelit i korzystnie wpływają na ich funkcjonowanie.

/ 9Pieczywo na naturalnym zakwasie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Luciano Belviso / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę na to, czy było przyrządzane na naturalnym zakwasie, gdyż zawiera ono cenne dla naszego układu pokarmowego pałeczki kwasu mlekowego.

/ 9Sfermentowane ziarna soi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / [CC BY ](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Tempeh (sfermentowane ziarna soi) zawiera w swoim składzie różnorodne szczepy bakterii. Ponadto, jest to bogate źródło cennego dla naszego organizmu białka. Rozmaite badania naukowe sugerują, że tempeh wykazuje również właściwości antybakteryjne.

/ 9Suplementy diety zawierające probiotyki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Parenting Patch / CC BY-SA 3.0

Niekiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego źródła probiotyków w postaci suplementów diety. Najczęściej ma to miejsce w sytuacji stosowania antybiotykoterapii, która niszczy naturalną mikroflorę naszych jelit. Stosowanie w tym czasie suplementów może zabezpieczyć nasz organizm przed komplikacjami wynikającymi ze stosowania antybiotykoterapii.

/ 9Prebiotyki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa liz west / [CC BY](%20https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Prebiotyki to substancje stanowiące doskonałą pożywkę dla bakterii probiotycznych, które stymulują ich rozwój. Można je znaleźć w szparagach, cykorii, cebuli, karczochach czy bananach.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka