Poznaj najcenniejsze źródła probiotyków
Jogurt stanowi najbardziej nam znane źródło probiotyków – pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Rozmaite publikacje naukowe sugerują, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Mogą one również zredukować objawy towarzyszące zatruciu pokarmowemu, takie jak biegunka oraz wzdęcia.
Stosowanie probiotyków
Kefir stanowi doskonały surowiec, który może służyć uzupełnieniu naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu. Niestety ze względu na swoją specyficzną (gęstą i grudkowatą) konsystencję oraz kwaśny smak, produkt ten nie jest preferowany przez każdego z nas. Jeżeli nie przepadamy za kefirem, możemy go zastąpić łagodniejszym w smaku jogurtem naturalnym.
Zobacz więcej: 6 korzyści z picia kefiru
Maślanka
To doskonale nam znany napój mleczny, który dawniej powstawał poprzez oddzielenie tłuszczu od zmaślonej śmietany. Obecnie maślanka powstaje w wyniku dodania do świeżego mleka szczepów bakterii probiotycznych. Maślanka korzystnie działa na nasz układ pokarmowy za sprawą obecnych w jej składzie pałeczek kwasu mlekowego.
Zobacz więcej: Poznaj właściwości maślanki
Miękkie sery
Badania naukowe sugerują, że w rozmaitych serach dojrzewających znajdują się szczepy Lactobacillus, które są na tyle odporne, aby przetrwać całą drogę przez ludzki układ pokarmowy i stanowić ważny składnik flory jelitowej.
Kiszona kapusta
Zawiera ona w składzie naturalne probiotyki, takie jak Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus. Istotne jest jednak to, aby sięgać po kapustę niepoddaną procesom pasteryzacji, gdyż pod ich wpływem giną bakterie korzystnie działające na układ pokarmowy.
Zobacz także: (Poznaj zdrowotne właściwości kapusty)[https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-kapusty]
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone, podobnie jak kapusta, są źródłem cennych dla naszego organizmu probiotyków. Obecne w nich bakterie fermentacji mlekowej regulują skład mikroflory naszych jelit i korzystnie wpływają na ich funkcjonowanie.
Pieczywo na naturalnym zakwasie
Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę na to, czy było przyrządzane na naturalnym zakwasie, gdyż zawiera ono cenne dla naszego układu pokarmowego pałeczki kwasu mlekowego.
Zobacz także: 8 węglowodanów gorszych niż białe pieczywo
Sfermentowane ziarna soi
Tempeh (sfermentowane ziarna soi) zawiera w swoim składzie różnorodne szczepy bakterii. Ponadto, jest to bogate źródło cennego dla naszego organizmu białka. Rozmaite badania naukowe sugerują, że tempeh wykazuje również właściwości antybakteryjne.
Suplementy diety zawierające probiotyki
Niekiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego źródła probiotyków w postaci suplementów diety. Najczęściej ma to miejsce w sytuacji stosowania antybiotykoterapii, która niszczy naturalną mikroflorę naszych jelit. Stosowanie w tym czasie suplementów może zabezpieczyć nasz organizm przed komplikacjami wynikającymi ze stosowania antybiotykoterapii.
Prebiotyki
Prebiotyki to substancje stanowiące doskonałą pożywkę dla bakterii probiotycznych, które stymulują ich rozwój. Można je znaleźć w szparagach, cykorii, cebuli, karczochach czy bananach.