Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi
1 z 10Niesamowite właściwości śliwek umeboshi
Czy słyszeliście kiedykolwiek o śliwkach umeboshi? Możecie je dostać niemal we wszystkich ekologicznych sklepach w całej Polsce. Nie tylko mają bogaty i bardzo wyrazisty smak, ale też posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.
Śliwki umeboshi są wykorzystywane w kuchni japońskiej już od wieków. Znane także jako "kwaśne śliwki", "japońskie morele" lub "śliwki japońskie", śliwki umeboshi to nic innego, jak marynowane i suszone owoce ume (in. morela japońska).
Umeboshi są okrągłe i pomarszczone, o wyraźnie kwaśnym smaku, który zawdzięczają wysokiej zawartości kwasu cytrynowego. Owoce zbierane są pod koniec czerwca, dokładnie wtedy, kiedy ich sok osiągnie szczytową kwasowość. Z uwagi na intensywny smak, umeboshi zazwyczaj je się z białym ryżem lub konsumuje umieszczone wewnątrz ryżowych kul, owiniętych wodorostami.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, umeboshi są bogatym źródłem potasu, manganu i błonnika, którego nasz organizm potrzebuje w ciągu dnia. Dodatkowo, są one niskokaloryczne, ale zawierają dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Poza tym, że owoc ten ma imponujący profil odżywczy i wyraźny smak, ta piklowana śliwka wykazuje również wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że może ona zmniejszyć uszkodzenie wątroby, wspomaga trawienie, a nawet może blokować rozrost komórek nowotworowych. Umeboshi są również skuteczne w eliminowaniu nudności oraz świetnie sprawdzają się w walce ze zmęczeniem.
Jeśli chcesz zoptymalizować swoją dietę, poprawić swój stan zdrowia i wycisnąć jak najwięcej składników odżywczych w ciągu całego dnia, śliwki umeboshi będą idealnym dodatkiem do twojej diety.
Przeczytaj również: Czy pestki śliwek są szkodliwe dla człowieka?