2 z 10Ochrona wątroby
Śliwka umeboshi posiada silne właściwości, które mogą pomóc chronić naszą wątrobę. Jak wiadomo, organ ten odgrywa istotną rolę w detoksykacji, metabolizmie tłuszczu i produkcji białek, które pełnią ważną rolę jeżeli chodzi o krzepnięcie krwi. Dlatego tak ważne jest, aby narząd ten skutecznie funkcjonował. Uszkodzenie wątroby może być spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak zakażenie, nadmierne spożywanie alkoholu, a nawet otyłość.
Niektóre badania wykazały, że włączenie śliwek umeboshi do swojej diety, może pomóc zachować prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Oznacza to, że śliwki umeboshi mogą potencjalnie pomóc w leczeniu i profilaktyce zaburzeń wątroby (takich jak marskość wątroby, niealkoholowa choroba wątroby i zapalenie wątroby), które dotykają miliony ludzi na całym świecie.
Sprawdź również: Resekcja wątroby