9 z 10Przygotowanie śliwki umeboshi
Umeboshi są wytwarzane z owocu ume, który został umieszczony w specjalnej w solance. Śliwki są później przyprawiane, słodzone i suszone na słońcu.
Suszone umeboshi można przetworzyć na pastę, która jest stosowana jako przyprawa do wielu dań. Dodatkowo, kwaśna solanka, która jest używana do marynowania owoców ume, jest sprzedawana jako ocet umeboshi, powszechny składnik stosowany w japońskiej kuchni.
Gdzie można kupić śliwki umeboshi? Umeboshi można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Koszt opakowania o pojemności 150 gr. wynosi ok. 38 zł.
- Polecam wszystkim śliwkę umeboshi, gdyż silnie wspiera gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Szczególnie polecam ją jako kurację odkwaszającą, zwłaszcza jesienią, a na co dzień rano, warto spożywać ją na czczo, żeby mieć otwarty umysł - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu "Zdrowa Spiżarnia" w Białymstoku.
Chociaż nie ma znanych negatywnych skutków ubocznych śliwek umeboshi, należy natychmiast przerwać spożycie, jeśli wystąpi reakcja alergiczna lub jakiekolwiek inne niepokojące objawy.
Sprawdź również: Dlaczego warto jeść suszone śliwki?