Poznaj właściwości fasolki szparagowej
1 z 6Popularny przysmak
Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła wielu miłośników ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Z czasem jej uprawa rozpowszechniła się na inne zakątki świata, m.in. kraje azjatyckie.
Fasolka szparagowa to znakomite warzywo, które nie tylko zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale też jest mało kaloryczne. Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej, które różnią się wielkością oraz kolorem. Mogą być zarówno żółte, zielone, jak i fioletowe.
Fasolki szparagowej nie powinno się jeść na surowo, ze względu na obecność fazyny. Jest to substancja o trujących właściwościach, które neutralizuje dopiero wysoka temperatura - wystarczy kilka minut we wrzątku. Fasolka dość szybko traci swój delikatny smak i świeżość, w związku z tym powinna być przechowywana nie dłużej niż trzy dni. Można ją jednak mrozić.