Poznaj zdrowe mąki
Najpopularniejszą mąką jest pszenna. Coraz częściej jednak szukamy jej zamienników.
Na półkach sklepowych możemy spotkać mąki z wytwarzane ze strączków, np. sojową. Znajdziemy też ryżową, amarantusową czy orkiszową.
Jak wpływają na nasze zdrowie i czy warto z nich korzystać?
Zapraszamy do obejrzenia galerii
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce
Mąka ryżowa na problemy z sercem
Mąkę ryżową możesz przygotować w domu. Wystarczy zmielić brązowy ryż w blenderze lub młynku do kawy.
Mąka ryżowa zawiera duże ilości błonnika, fosforu, potasu, cynku, wapnia, żelaza, manganu, magnezu i sodu, witaminy z grupy B i PP. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera glutenu.
Obniża poziom cholesterolu, a dzięki zawartości potasu reguluje pracę serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Mąka sojowa na menopauzę
Mąka sojowa powstaje ze zmielonych ziaren soi.Na sklepowych półkach znajdziemy dwie wersje produktu: pełnotłustą – powstałą z całych ziaren soi i odtłuszczoną – z płatków sojowych.
Ta pierwsza wersja zawiera 40 proc. tłuszczu, jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna. Częściej wykorzystuje się ją w kuchni. Nie zawiera glutenu.
W walce z menopauzą najważniejszą rolę odgrywają izoflawony, substancje podobne do żeńskich hormonów. Pomagają w walce z uderzeniami gorąca i nocnymi potami.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Mąka amarantusowa na alergię
Mąka z amarantusa nie zawiera glutenu, bogata jest za to w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ma działanie antyhistaminowe, dlatego polecana jest dla alergików. Nie tylko tych, którzy mają alergie pokarmowe, ale też tym uczulonym na pyłki. Mąkę z amarantusa można mieszać z innymi tego typu produktami.
Nadaje się do ciast i naleśników.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Objawy niewydolności nerek. Nie lekceważ ich
Mąka orkiszowa w walce z depresją
Ten rodzaj mąki wytwarzany jest z pszenicy orkiszu. Jest bogata w ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Zawiera duże ilości manganu, miedzi i tryptofanu.
Tryptofan to aminokwas odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobory mogą powodować depresję.
Mąka orkiszowa zawiera gluten, jest idealna do wypieku chleba i ciast.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Mąka kukurydziana na anemię
Mąka kukurydziana zawiera dużo żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy A i E.
Jest polecana osobom, które borykają się z niedoborami żelaza i anemią.
Nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczna – 348 kcal na 100 g produktu.
Mąka kukurydziana jest też silnym antyoksydantem, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega starzeniu się organizmu.
Warto włączyć ją do codziennej diety.
Zobacz też: Białko konta żółtko - wiemy co jest zdrowsze
Mąka kokosowa na odchudzanie
Mąka kokosowa powstaje z miąższu orzecha kokosowego. Nie zawiera glutenu, jest za to doskonałym źródłem błonnika.
Jest mąką niskowęglowodanową, może być używana przez osoby chorujące na cukrzycę.
Ze względu na występowanie nasyconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych przyśpiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Działa też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.