Trwa ładowanie...

Pozostałe witaminy

Avatar placeholder
08.04.2020 23:55
Pozostałe witaminy
Pozostałe witaminy

Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wszelkie niedobory witamin mają swoje następstwa, zwykle w postaci chorób. O ile najczęściej mówi się o roli witamin A, C i D w organizmie, nie należy zapominać o innych, nie mniej ważnych witaminach. Jakie funkcje spełniają witaminy z grupy B, witamina E oraz witamina P?

spis treści

1. Witamina B1

Jedną z witamin z grupy B jest witamina B1, czyli tiamina. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, która spełnia istotną rolę w pracy układu nerwowego oraz mięśni. Zapasy witaminy B1 w organizmie są stosunkowo niewielkie, dlatego do jej braku może dojść już w ciągu 14 dni. Poważne niedobory tiaminy mogą powodować ciężkie powikłania ze strony układu nerwowego, mózgu, mięśni, serca i układu pokarmowego.

Witamina B1 znajduje się w wołowinie, drożdżach, roślinach strączkowych, mleku, orzechach, owsie, pomarańczach, wieprzowinie, ryżu, pszenicy i płatkach pełnoziarnistych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Witamina B2

Inna nazwa tej rozpuszczalnej w wodzie witaminy to ryboflawina. Witamina B2 uczestniczy w przemianie białka, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto odgrywa ważną rolę w magazynowaniu energii przez organizm, korzystnie wpływa na stan zdrowia oczu, nerwów, mięśni i skóry. Ryboflawina zapewnia prawidłowe wchłanianie żelaza, kwasu foliowego oraz witamin B1, B3 i B6. Witamina B2 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał], jaja]), szparagach, awokado, brokułach, porzeczkach, orzechach, groszku, dyni, szpinaku oraz pieczywie razowym.

3. Witamina B5

Witamina ta jest znana również jako kwas pantotenowy. Witamina B5 jest rozpuszczalna w wodzie i należy przyjmować ją codziennie z pożywieniem, organizm nie jest bowiem w stanie jej magazynować. Kwas pantotenowy jest potrzebna do syntezy i przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów. Witamina B5 znajduje się w niewielkich ilościach w niemal wszystkich produktach spożywczych, ale największe jej ilości występują w awokado, brokułach, mięsie i pełnych ziarnach. Niedobór kwasu pantotenowego to rzadkość, na braki tej witaminy wskazywać może apatia, zmęczenie, drażliwość, problemy ze snem, nudności, wymioty, skurcze brzucha, drętwienie, kurcze mięśni, hipoglikemia oraz zwiększona wrażliwość na insulinę.

4. Witamina B6

Witaminę tę określa się również mianem pirydoksyny. Substancja ta jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźników i wytwarzania mieliny. Niedobór witaminy B6 u osób dorosłych ma wpływ na obwodowy układ nerwowy, skórę, błony śluzowe i układ krążenia. U dzieci braki pirydoksyny wpływają również na centralny układ nerwowy. Przyjmowanie witaminy B6 w połączeniu z innymi witaminami z grupy B skutecznie obniża poziom homocysteiny we krwi. Wysoki poziom tej substancji jest jednym z czynników ryzyka choroby układu sercowo-naczyniowego.

Główne źródła witaminy B6 to: płatki zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa (marchew, szpinak, groszek i ziemniaki), mleko, ser, jaja, ryby, wątroba, mięso i mąka.

5. Witamina B7

Witamina B7, znana również jako biotyna i witamina H, spełnia kilka istotnych funkcji w organizmie człowieka. Przyczynia się do przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów, uczestniczy w przetwarzaniu glukozy i wzmacnia włosy, paznokcie oraz skórę. Do niedoboru biotyny dochodzi niezwykle rzadko, witamina B7 znajduje się bowiem w wielu produktach spożywczych. Nieco większe ilości witaminy H są obecne w żółtku jaj, wątrobie, orzechach ziemnych, drożdżach, pełno-pszennym chlebie, żółtym serze, wieprzowinie, łososiu, awokado, malinach i surowym kalafiorze.

6. Witamina E

Jest to

witamina rozpuszczalna w tłuszczach] o właściwościach antyoksydacyjnych. W związku z działaniem przeciwutleniającym witamina E jest zalecana w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, ale brakuje dowodów na potrzebę suplementacji diety tą witaminą ponad zalecaną codzienną dawkę witaminy E . Substancja ta znajduje się w jajach, owocach , zielonych liściastych warzywach, mięsie, orzechach, olejach orzechowych, drobiu, olejach warzywnych oraz pełnych ziarnach. Podczas gotowania i przechowywania może dochodzić do strat witaminy E w produktach spożywczych.

7. Witamina P

Witamina ta należy do bioflawonoidów znajdujących się w wielu produktach spożywczych i ziołach. Witamina P przyczynia się do prawidłowego wchłaniania witaminy C i zapobiega przyłączaniu się czerwonych krwinekdo płytek krwi. Ponadto witamina P ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naczyń włosowatych i wzmacnia układ odpornościowy. Witamina P znajduje się w owocach cytrusowych, winogronach i suszonych śliwkach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze