Prawdziwy pogromca tłuszczu. Pij i chudnij
Jesteś osobą, która zaczyna dzień od filiżanki kawy? Okazuje się, że odpowiednio przygotowany napój nie tylko dodaje energii, ale przyspiesza też metabolizm i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Wystarczy odpowiednia metoda parzenia i kilka aromatycznych dodatków.
1. Przyspiesza metabolizm o 11 procent
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów o właściwościach pobudzających na świecie. Jak się okazuje, że jej umiarkowane spożycie (ok. 3 filiżanek dziennie), może być też korzystne dla zdrowia poprzez wpływ na trawienie i metabolizm. Potwierdzają to badania opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition".
Jak się okazuje, pita z umiarem kawa może wspomagać trawienie. Zawarta w niej kofeina przyspiesza metabolizm aż o 11 proc., co zwiększa istotnie spalanie tkanki tłuszczowej.
Na spalanie tkanki tłuszczowej największy wpływ ma zwłaszcza zielona kawa, która w porównaniu do kaw palonych, zawiera wyższe stężenie polifenoli. Ważny jest też sposób jej parzenia. Największe właściwości odchudzające wykazują kawy parzone w ekspresach ciśnieniowych i tradycyjne kawy po turecku, które usprawniają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom oraz stymulują wydzielanie kwasów żołądkowych.
2. Odchudzająca kawa z cynamonem i imbirem
Wspierające dla odchudzania jest dodanie do kawy kilku aromatycznych dodatków. Szczególnie polecane są zwłaszcza cynamon i imbir. Cynamon przyspiesza metabolizm, pomaga obniżać poziom cukru we krwi oraz wpływa korzystnie na trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Także imbir może przyczyniać się do redukcji wagi. Jest on bowiem źródłem związków fenolowych, takich jak gingerol. Gingerol wpływa korzystnie na trawienie, pobudza przemianę materii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Jak przygotować odchudzającą kawę z cynamonem i imbirem? Napój można przygotować, wykorzystując imbir sproszkowany lub świeży korzeń imbiru. W pierwszym przypadku wystarczy dodać odrobinę cynamonu i imbiru do kawy.
W drugim przypadku obrany, pokrojony imbir zalewa się zimną wodą, a następnie gotuje pod przykryciem. Po zagotowaniu odcedzonym wywarem zalewa się porcję kawy i dodaje odrobinę cynamonu.
3. Odchudzająca kawa nie dla wszystkich
Choć kawa z imbirem i cynamonem może korzystnie wpływać na metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, to jednak nie jest wskazana dla każdego. Szczególną ostrożność powinny zachować zwłaszcza osoby z podwyższonym ciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego, wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Należy także pamiętać o tym, że brak umiaru w piciu kawy może być niekorzystny dla zdrowia.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl