Problem 60 proc. Polaków. Pomóc może popularny produkt
Zbyt wysoki poziom cholesterolu ma nawet 60 proc. Polaków. Większość nie zdaje sobie sprawy ze swoich problemów, albo lekceważy chorobę. Tymczasem hipercholesterolemia może doprowadzić m.in. do zawału mięśnia sercowego, udaru albo niedokrwienia kończyn. Eksperci podkreślają, że pierwszym krokiem do walki z chorobą jest zmiana diety i włączenie do menu popularnego mleka.
1. Jak się odżywiać przy wysokim poziomie cholesterolu?
Dieta i aktywność fizyczna mogą być bardzo pomocne w walce ze zbyt wysokim cholesterolem, zwłaszcza jeżeli odchylenia od normy są niezbyt wysokie.
Kluczowe jest ograniczenie ciężkostrawnych potraw i alkoholu. Zamiast tego lepiej postawić na ryby, owoce i warzywa. Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ograniczyć żywność zawierającą tłuszcze nasycone.
"To dlatego, że tłuszcze nasycone wpływają na to, jak wątroba radzi sobie z cholesterolem. Jedzenie tłuszczów nasyconych może więc podnosić poziom cholesterolu we krwi" - wyjaśnia organizacja Heart UK.
Jakie pokarmy powinny wyeliminować z diety osoby walczące ze zbyt wysokim cholesterolem?
- masło,
- olej kokosowy,
- olej palmowy,
- tłuste mięso i wędliny,
- tłusty nabiał,
- wyroby cukiernicze,
- słodycze,
- lody,
- mleko kokosowe,
- koktajle mleczne,
- fast foody,
- przetworzona żywność,
- gotowe dania,
- pieczywo pszenne,
- słodkie napoje,
- alkohol,
- cukier.
2. Jaki rodzaj mleka jest najlepszy przy wysokim cholesterolu?
Osoby, które walczą ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinny zwrócić uwagę również na rodzaj wypijanego mleka, zwłaszcza jeżeli to produkt, który regularnie gości w ich menu. Mleko jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
Zawartość cholesterolu w mleku jest uzależniona od zawartości tłuszczu. Osoby cierpiące na hipercholesterolemię powinny wybierać mleko chude lub półtłuste.
Zawartość cholesterolu w krowim mleku:
mleko chude 0,5 proc. tłuszczu zawiera około 2 mg cholesterolu w 100 ml,
mleko półtłuste 1,5 proc. tłuszczu zawiera około 5 mg cholesterolu w 100 ml,
mleko tłuste 3,2 proc. tłuszczu zawiera najwięcej cholesterolu – około 13 mg w 100 ml.
Okazuje się, że znacznie lepszym wyborem jest mleko roślinne, ze względu na znacznie niższą zawartość tłuszczy nasyconych, w porównaniu z mlekiem krowim. Mleko sojowe dostarcza nawet 30 proc. więcej witamin i składników mineralnych niż mleko krowie.
Trzy najlepsze rodzaje mleka dla osób z podwyższonym cholesterolem:
- mleko sojowe,
- mleko migdałowe,
- mleko pistacjowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl