Zmniejsza poziom cholesterolu o 70 proc. Hamuje rozwój stłuszczenia wątroby

Nazywany cichym zabójcą - wysoki poziom cholesterolu odpowiada za szereg chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym, takich jak zawał serca czy udaru mózgu. Wielu pacjentom przepisywane są z tego powodu cieszące się dobrą opinią statyny, ale w obniżeniu poziomu cholesterolu skutecznością wykazała się także soja, co potwierdzają najnowsze badania.

Ta roślina zmniejsza poziom cholesterolu o 70 proc.Ta roślina zmniejsza poziom cholesterolu o 70 proc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gałązkiewicz

Soja redukuje poziom złego cholesterolu. Nowe badania

Bogata w witaminy i składniki mineralne została powiązana z niższym ryzykiem wielu problemów sercowo-naczyniowych, takich jak choroby serca czy udar.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Antioxidants" wykazały, że spożywanie mąki sojowej bogatej w białko B-konglicyninę może potencjalnie obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Zespół badawczy odkrył, że ten produkt sojowy obniża wysoki poziom cholesterolu i innych lipidów aż o 70 procent.

Co więcej, soja była również w stanie obniżyć ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i miażdżyca tętnic, w których dochodzi do gromadzenia się tłuszczów w naczyniach krwionośnych.

- Przypuszczamy, że wpływ soi na metabolizm cholesterolu jest związany nie tylko ze stężeniem i składem białek, ale także z zawartymi w nich peptydami, które są uwalniane podczas trawienia w przewodzie pokarmowym - powiedziała autorka badania, dr Elvira de Mejia.

Redukcja cholesterolu LDL nawet o 70 proc.

Zespół badaczy przyjrzał się 19 odmianom mąki sojowej, z których każda zawierała różne proporcje dwóch białek - glicyniny i B-konglicyny. Udział glicyniny w tych odmianach wahał się od 22 proc. do 60 proc., podczas gdy stosunek B-konglicyniny wahał się od 22 proc. do 52 proc.

Korzystając z symulacji procesu trawienia człowieka, zespół zidentyfikował 13 bioaktywnych peptydów wytwarzanych podczas trawienia, z których większość pochodziła z tych dwóch białek.

- Strawione peptydy sojowe były w stanie zmniejszyć akumulację lipidów o 50 do 70 procent, co jest bardzo ważne – zauważa dr Mejia.

Podczas badań okazało się także, że soja wykazała potencjał zapobiegania stłuszczeniu wątroby.

- Wyraźnie widzieliśmy również różne markery, na które miały wpływ kluczowe enzymy regulujące lipogenezę wątrobową – rozwój stłuszczenia wątroby – podkreśla dr Mejia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka