Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Produkty wysokobiałkowe - białko w pożywieniu, rola białka w organizmie

Avatar placeholder
12.04.2021 10:24
Produkty wysokobiałkowe to m.in. mięso, nabiał, jaja, orzechy i rośliny strączkowe
Produkty wysokobiałkowe to m.in. mięso, nabiał, jaja, orzechy i rośliny strączkowe (Zdjęcie autorstwa jules / CC BY 2.0)

Produkty wysokobiałkowe powinny być stałym elementem diety. Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Ponadto dostarcza cennych aminokwasów, potrzebnych do katalizowania wielu reakcji enzymatycznych w organizmie. Dzięki białkom możliwy jest skurcz mięśni, regeneracja tkanek, gojenie ran. Specjalne białka – immunoglobuliny, uczestniczą w odpowiedzi obronnej organizmu na działanie czynników chorobotwórczych.

spis treści

1. Produkty wysokobiałkowe

Zalet białka nie sposób przecenić. Białka stanowią 75% masy tkanek miękkich ciała. Są wielocząsteczkowymi biopolimerami, zbudowanymi z aminokwasów. Białko jest niezbędnym materiałem potrzebnym do budowy nowych tkanek i struktur mięśniowych, a także do regeneracji zużytych lub uszkodzonych. Białka są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka kobiet karmiących.

Zobacz także

Organizm ludzki jest w stanie sam wyprodukować białko, jednak nie w takiej ilości, by pokryć całe swoje zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu brakującą ilość białka należy czerpać z pożywienia i dostarczać organizmowi wraz z pokarmem. Produkty wysokobiałkowe to: mięso, jaja, nabiał (mleko, jogurty, maślanki, sery, śmietana), orzechy, zboża, rośliny strączkowe.

Zobacz film: "Wady i zalety diety Dukana"

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Następny artykuł: Dieta pooperacyjna
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze