Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

Białko, to podstawowy budulec naszego ciała. Jest głównym składnikiem narządów, gruczołów, skóry i mięśni. Stąd też konieczne jest dostarczanie aminokwasów wraz z dietą, ponieważ stymulują wzrost i regenerację komórek. Niestety, nasza dieta obfituje przede wszystkim w węglowodany i tłuszcze, a po białko sięgają głównie sportowcy i osoby na diecie. Podstawowym źródłem białka jest mięso, ale warto poznać inne, tanie i zdrowe alternatywy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6 Parmezan: 42 g / 100 g

Parmezan może do najtańszych nie należy, ale już niewielka jego ilość wystarczy, aby dostarczyć nam pełnowartościowego białka. W składnik ten obfituje większość serów twardych o niskiej wilgotności – w przypadku parmezanu białko stanowi niemal 40 proc. całkowitego składu. Oznacza to, że w 200 g tego sera jest tyle samo białka co w 370 g wołowiny! Parmezan ma także inną zaletę – jego trawienie trwa tylko ok. 1,5 godz., podczas gdy na strawienie mięsa organizm potrzebuje nawet 8 godzin.

/ 6Jajka 13 g/100 g

Obraz
© 123RF

Ta informacja być może będzie dla ciebie zaskoczeniem: czy wiesz, że to w żółtku jaj znajduje się więcej białka niż w samym białku? Jajka to jedne z najtańszych białkowych produktów. Możemy jeść je pod wieloma postaciami – ugotowane na miękko lub na twardo, smażone i sadzone. Są także dobrym dodatkiem do odżywczych koktajli.

/ 6Tuńczyk 30 g / 100 g

Mięso pochodzące z ryb, to źródło pełnowartościowego białka, gdyż zawiera zarówno egzogenne, jak i endogenne aminokwasy. Oznacza to, że tuńczyk dostarcza nam takich białek, których organizm nie wytwarza, a są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Białko pochodzące z tuńczyka jestłatwo przyswajalne i lekkostrawne. Pamiętajmy jedynie, że tuńczyk zawiera rtęć, zatem nie powinniśmy przesadzać z jego spożywaniem.

/ 6Soczewica 24 g/100 g

Obraz
© 123RF

Spośród wszystkich warzyw strączkowych, pod względem zawartości białka, soczewica uplasowała się na drugim miejscu, zaraz po soi. Co ciekawe, białko pochodzące z soczewicy jest spośród białek roślinnych najlepiej przyswajalnym dla człowieka. Warzywo to jest również bogactwem kwasu foliowego, potasu i wapnia. We względu na błonnik pokarmowy reguluje perystaltykę jelit i ułatwia odchudzanie.

/ 6Groszek 7 g/100 g

Obraz
© 123RF

Jak większość warzyw strączkowych, także i groszek obfituje w białko – w 100 g świeżego lub mrożonego groszku znajduje się 7 g białka, z kolej w wersji konserwowej groszku, jest go o 2 g mniej. Dzięki zawartości witamin z grupy B, głównie B1 i B6, groszek sprzyja poprawie funkcjonowania systemu nerwowego. Także nie tylko jeżeli chcesz uzupełnić swoją dietę o białko, ale także kiedy masz stresujący okres w życiu, koniecznie jedz rośliny strączkowe.

/ 6Soja – 36 g/100 g

Obraz
© 123RF

Chińczycy spożywali soję już 1100 lat p.n.e. W Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku i do dziś cieszy się dużą popularnością. Soja zawiera nawet ok. 40 proc. białka o składzie zbliżonym do tego pochodzenia zwierzęcego. Roślina ta to także bogactwo wielu witamin i składników mineralnych. Zaledwie 100 g zaspokaja w 100 proc. dzienne zapotrzebowanie organizmu na fosfor. W przypadku żelaza jest to 94 proc., magnezu – 73 proc., a witamin z grupy B – od 20-55 proc.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka