Produkty gorsze dla zdrowia niż cukier. Znajdziesz je w każdej kuchni
Jak mówi popularne hasło: cukier to biała śmierć. Chętnie dodajemy go zarówno do dań wykwintnych, jak i deserów. Nie zastanawiamy się przy tym, jak negatywny może być jego wpływ na zdrowie.
Powszechnie wiadomo o tym, że nadmiar słodyczy szkodzi, jednak cukier często jest ukryty. Zdarza się nawet w napojach i posiłkach, które uchodzą za zdrowe. Cukier ma negatywny wpływ na zdrowie, a także może powodować tycie. Jego wysoka kaloryczność nikomu nie służy.
W każdym domu znajdziemy produkty spożywcze, które mogą mieć na organizm jeszcze gorszy wpływ niż cukier.
Zobacz naszą galerię i sprawdź, co może szkodzić bardziej, niż cukier.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Niezdrowe jedzenie
Alkohol
Dawniej uważano, że spożywanie niedużych ilości alkoholu może mieć korzystny wpływ dla zdrowia. Współcześnie zauważono, że codzienne sięganie nawet po niewielkie ilości trunków, może niekorzystnie odbijać się na organizmie.
Dodatkowym minusem picia alkoholu jest również wysoka kaloryczność. Nie tylko niszczymy mózg, żołądek i wątrobę, lecz również przyczyniamy się do wzrostu masy ciała. To również czynnik, który może skutkować kolejnymi chorobami.
Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie to całkowita rezygnacja z alkoholu albo ograniczenie się do symbolicznej lampki w naprawdę podniosłych chwilach.
Zobacz też: Skutki złej diety
Napoje energetyczne
Napoje energetyczne tylko z pozoru dodają wigoru. W rzeczywistości są pełne cukru i kofeiny, które dodają energii tylko na chwilę. Już za moment organizm jest ponownie osłabiony, więc domaga się kolejnej porcji napoju energetycznego.
Mieszanka substancji zawartych w napojach energetycznych może prowadzić do problemów z sercem i układem krążenia, a także uszkadzać wątrobę, żołądek, jelita. Niektórzy reagują na nie nadpobudliwością, rozdrażnieniem, wahaniem nastroju. Zdecydowanie lepiej ich unikać i postawić na naturalne energetyki, jak np. woda z cytryną czy zielona herbata.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nadmierne objadanie się w święta może pogorszyć efektywność diety Noworocznej
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans to niemalże synonim niezdrowej żywności. Mogą powodować nadwagę i otyłość, insulinooporność, a w konsekwencji cukrzycę. U niektórych doprowadzają nawet do zaburzeń ze strony układu nerwowego. Stanowczo nie należy wzbogacać swoich posiłków o ten rodzaj tłuszczu.
Chociaż może się to wydawać szybkim i korzystnym rozwiązaniem, lepiej i zdrowiej zrezygnować z gotowych dań, zup instant, kostek rosołowych albo margaryny. Naturalna, świeża i zdrowa żywność zapewni lepsze samopoczucie i dobre zdrowie na długie lata.
Produkty typu "light"
Produkty oznaczane jako ”light”, to jedno z największych oszustw, jeśli chodzi o skład. Słodziki, którymi zastępowany jest cukier, są mniej kaloryczne, lecz nie mniej szkodliwe.
Aspartam, oznaczany kodem E951, znajdziemy w napojach, słodyczach, serach, wędlinach. Niezdrowe są również produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Paradoksalnie mogą prowadzić do gromadzenia tłuszczu przez organizm, który w ten sposób broni się przed niedoborami.
Konserwanty
Środki konserwujące to jedne z najbardziej niezdrowych substancji, jakie można spotkać w kuchni. Znajdziemy je w mięsie i jego przetworach. Chociaż żywność zyskuje wówczas dłuższą trwałość, jednocześnie dochodzi do zatrucia jej substancjami o negatywnym wpływie na zdrowie. Dobrze jest przyglądać się etykietom zanim coś kupimy i zjemy.
Chociaż produkt o długiej trwałości może wydawać się dobrą inwestycją, lepiej zastanowić się, dzięki czemu zachowuje on swoje walory przez tyle tygodni, a nawet miesięcy. Zazwyczaj odpowiedzią są środki chemiczne, którymi faszerowana jest żywność.
Zobacz też: Konserwanty – plusy i minusy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl