Produkty gorsze dla zdrowia niż cukier. Znajdziesz je w każdej kuchni

Jak mówi popularne hasło: cukier to biała śmierć. Chętnie dodajemy go zarówno do dań wykwintnych, jak i deserów. Nie zastanawiamy się przy tym, jak negatywny może być jego wpływ na zdrowie.

Powszechnie wiadomo o tym, że nadmiar słodyczy szkodzi, jednak cukier często jest ukryty. Zdarza się nawet w napojach i posiłkach, które uchodzą za zdrowe. Cukier ma negatywny wpływ na zdrowie, a także może powodować tycie. Jego wysoka kaloryczność nikomu nie służy.

W każdym domu znajdziemy produkty spożywcze, które mogą mieć na organizm jeszcze gorszy wpływ niż cukier.

Zobacz naszą galerię i sprawdź, co może szkodzić bardziej, niż cukier.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Niezdrowe jedzenie

123rf.com Oprócz słodyczy spożywamy bardzo duże ilości substancji toksycznych dla organizmu 123rf.com Oprócz słodyczy spożywamy bardzo duże ilości substancji toksycznych dla organizmu
Źródło zdjęć: © 123rf.com Oprócz słodyczy spożywamy bardzo duże ilości substancji toksycznych dla organizmu

/ 5Alkohol

Dawniej uważano, że spożywanie niedużych ilości alkoholu może mieć korzystny wpływ dla zdrowia. Współcześnie zauważono, że codzienne sięganie nawet po niewielkie ilości trunków, może niekorzystnie odbijać się na organizmie.

Dodatkowym minusem picia alkoholu jest również wysoka kaloryczność. Nie tylko niszczymy mózg, żołądek i wątrobę, lecz również przyczyniamy się do wzrostu masy ciała. To również czynnik, który może skutkować kolejnymi chorobami.

Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie to całkowita rezygnacja z alkoholu albo ograniczenie się do symbolicznej lampki w naprawdę podniosłych chwilach.

Zobacz też: Skutki złej diety

/ 5Napoje energetyczne

123rf.com Napoje energetyczne mają bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie
123rf.com Napoje energetyczne mają bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie © 123rf.com Napoje energetyczne mają bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie

Napoje energetyczne tylko z pozoru dodają wigoru. W rzeczywistości są pełne cukru i kofeiny, które dodają energii tylko na chwilę. Już za moment organizm jest ponownie osłabiony, więc domaga się kolejnej porcji napoju energetycznego.

Mieszanka substancji zawartych w napojach energetycznych może prowadzić do problemów z sercem i układem krążenia, a także uszkadzać wątrobę, żołądek, jelita. Niektórzy reagują na nie nadpobudliwością, rozdrażnieniem, wahaniem nastroju. Zdecydowanie lepiej ich unikać i postawić na naturalne energetyki, jak np. woda z cytryną czy zielona herbata.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Nadmierne objadanie się w święta może pogorszyć efektywność diety Noworocznej

/ 5Tłuszcze trans

Tłuszcze trans to niemalże synonim niezdrowej żywności. Mogą powodować nadwagę i otyłość, insulinooporność, a w konsekwencji cukrzycę. U niektórych doprowadzają nawet do zaburzeń ze strony układu nerwowego. Stanowczo nie należy wzbogacać swoich posiłków o ten rodzaj tłuszczu.

Chociaż może się to wydawać szybkim i korzystnym rozwiązaniem, lepiej i zdrowiej zrezygnować z gotowych dań, zup instant, kostek rosołowych albo margaryny. Naturalna, świeża i zdrowa żywność zapewni lepsze samopoczucie i dobre zdrowie na długie lata.

/ 5Produkty typu "light"

123rf.com Produkty sztucznie słodzone mogą być bardziej szkodliwe niż te z cukrem
123rf.com Produkty sztucznie słodzone mogą być bardziej szkodliwe niż te z cukrem © 123rf.com Produkty sztucznie słodzone mogą być bardziej szkodliwe niż te z cukrem

Produkty oznaczane jako ”light”, to jedno z największych oszustw, jeśli chodzi o skład. Słodziki, którymi zastępowany jest cukier, są mniej kaloryczne, lecz nie mniej szkodliwe.

Aspartam, oznaczany kodem E951, znajdziemy w napojach, słodyczach, serach, wędlinach. Niezdrowe są również produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Paradoksalnie mogą prowadzić do gromadzenia tłuszczu przez organizm, który w ten sposób broni się przed niedoborami.

/ 5Konserwanty

123rf.com Żywność o przedłużonej trwałości zawdzięcza świeżość zawartym konserwantom
123rf.com Żywność o przedłużonej trwałości zawdzięcza świeżość zawartym konserwantom © 123rf.com Żywność o przedłużonej trwałości zawdzięcza świeżość konserwantom

Środki konserwujące to jedne z najbardziej niezdrowych substancji, jakie można spotkać w kuchni. Znajdziemy je w mięsie i jego przetworach. Chociaż żywność zyskuje wówczas dłuższą trwałość, jednocześnie dochodzi do zatrucia jej substancjami o negatywnym wpływie na zdrowie. Dobrze jest przyglądać się etykietom zanim coś kupimy i zjemy.

Chociaż produkt o długiej trwałości może wydawać się dobrą inwestycją, lepiej zastanowić się, dzięki czemu zachowuje on swoje walory przez tyle tygodni, a nawet miesięcy. Zazwyczaj odpowiedzią są środki chemiczne, którymi faszerowana jest żywność.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka