Produkty, które mają najwięcej złego cholesterolu
LDL, zwany też złym cholesterolem, jest bardzo niebezpieczny dla organizmu. Tworzy płytki miażdżycowe w tętnicach, które mogą powodować dolegliwości ze strony układu krążeniowo-naczyniowego.
Właśnie dlatego warto dbać o jego prawidłowy poziom. W profilaktyce pomoże zdrowa, zbilansowana dieta.
Których produktów się wystrzegać?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Udar, nowotwory, zakrzepica. Zapytaliśmy ginekologa, czy stosowanie antykoncepcji jest bezpieczne
Zły cholesterol
LDL, zwany też złym cholesterolem, jest bardzo niebezpieczny dla organizmu. Tworzy płytki miażdżycowe w tętnicach, które mogą powodować dolegliwości ze strony układu krążeniowo-naczyniowego.
Właśnie dlatego warto dbać o jego prawidłowy poziom. W profilaktyce pomoże zdrowa, zbilansowana dieta.
Których produktów się wystrzegać?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Czerwone mięso
Na podwyższenie poziomu cholesterolu wpływa spożywanie czerwonego mięsa. To jeden z najbardziej niebezpiecznych dla naszego serca produktów. Zawiera duże ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Produktem, którego powinniśmy unikać w nadmiernych ilościach, są także podroby. Chociaż to duża dawka witamin A, B i D oraz potasu i żelaza, to również źródło złego LDL. Nie należy z nich jednak całkowicie rezygnować. Jedzenie podrobów raz na jakiś czas przyniesie korzyści dla zdrowia.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Tłusty nabiał
Duże ilości tłuszczów nasyconych zawiera tłusty nabiał. Do tej grupy zaliczamy m. in. pełnotłuste mleko, śmietanę, masło i margarynę, mleko skondensowane oraz śmietankę do kawy.
LDL może podwyższyć także regularne spożywanie serów. Najbardziej niebezpieczne są serki topione. To one mają najwięcej nasyconych tłuszczów i są mocno przetworzone. Dodatkowym minusem jest ich kaloryczność.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Majonez i pieczywo
Czego jeszcze powinny unikać osoby narażone na podwyższony poziom cholesterolu? Majonezu i innych gotowych sosów. Regularne dodawanie ich do kanapek i sałatek spowoduje gromadzenie się tłuszczu w tętnicach.
Dietetycy nie polecają także spożywania pieczywa kupowanego w hipermarketach. Oprócz mąki zawierają one duże ilości cukrów, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Smalec i salami
Osoby zmagające się z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny wystrzegać się również smalcu. To czysty tłuszcz nasycony. Chociaż smażone na nim placki ziemniaczane smakują obłędnie, zdrowiej jest wybierać oliwę albo olej rzepakowy.
Źródłem cholesterolu jest też salami z wieprzowiny. Już gołym okiem widać, ile tłuszczu zawiera. Na diecie sięgajmy po chude wędliny, np. z indyka.
Sprawdź też: Dziennikarka przeszła kurację kurkumą. Jak efekty?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.