Produkty, które najsilniej zakwaszają organizm. Sprawdź, które z nich jadłeś codziennie
1 z 8Czym grozi zakwaszenie organizmu?
Gospodarka kwasowo-zasadowa jest czynnikiem znacząco wpływającym na nasze zdrowie.
Niestety, duża część produktów, które codziennie lądują na naszych stołach, nie sprzyja utrzymaniu zasadowego pH płynów ustrojowych.
Warto pamiętać, że zakwaszony organizm w dłuższej perspektywie czasowej jest narażony na wiele poważnych chorób – począwszy od próchnicy, przez schorzenia układu sercowo-naczyniowego i osteoporozę, aż po choroby nowotworowe.
Aby zrównoważyć gospodarkę kwasowo-zasadową, należy przede wszystkim zwiększyć w diecie podaż warzyw i owoców.
Co jednak należy z niej wyeliminować?
Poznaj kilka powszechnie lubianych produktów, które powinieneś ograniczyć, aby uniknąć zakwaszenia organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Składnik, który utrudnia odchudzanie. Znajdziesz w większości produktów