2 z 8Cukier i czekolada
Naszym największym wrogiem jest naturalnie sacharoza – cukier w postaci białych kryształków, którym raczą nas producenci słodyczy, wyrobów cukierniczych i słodkich napojów.
Groźny okazuje się również syrop glukozowo-fruktozowy będący składnikiem całego grona przetworzonych produktów.
Spożycie cukru skutkuje obniżeniem pH krwi oraz zakwaszeniem organizmu, szczególnie gdy unikamy pokarmów zasadotwórcych.
Prowadzi to do nadmiernego wydzielania soków trawiennych, które może się skończyć nawet powstaniem wrzodów żołądka.
Uważaj – jesteś w błędzie, jeśli sądzisz, że zastępując cukier gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao, uchronisz się przed zakwaszeniem.
Czekolada w każdej postaci zawiera kwasotwórcze substancje, a są nimi zarówno cukier, jak i kakao oraz tłuszcz roślinny.
Dlatego właśnie efektem nadużycia czekoladowych łakoci w wielu przypadkach jest zgaga.
Zobacz też: Gdy poziom cukru jest za wysoki, organizm wysyła sygnały ostrzegawcze