Produkty, które zmniejszają ryzyko zawału (WIDEO)
Choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, udar, zawał serca czy nadciśnienie są ściśle związane ze stylem życia, jaki prowadzimy.
Dużą rolę odgrywa tutaj dieta. Do niedawna panowało przekonanie, że duża ilość tłuszczów nasyconych w diecie przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.
Z tego względu przez długi czas dietetycy zalecali ograniczenie spożywania mięsa i nabiału, ponieważ to te dwie grupy produktów mają najwięcej tłuszczów nasyconych. Okazuje się jednak, że tylko niektóre tłuszcze są szkodliwe, a określone rodzaje tłuszczów nasyconych mogą przyczyniać się nawet do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Badania holenderskich naukowców rzucają nowe światło na jedną z grup produktów. Zobacz wideo i dowiedz się, o którą chodzi. Możesz jeść je bez obaw.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl