3 z 8Mięso
Ten błąd popełnił kiedyś prawdopodobnie każdy z nas. Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce jest szybsze niż w tradycyjny sposób. Po kilku minutach zmrożona szynka, pierś kurczaka, schab czy inne mięso jest miękkie i gotowe do dalszej obróbki. Obiad – w zasięgu ręki. Niestety, to tylko złudzenie.
Po pierwsze, mięso często podgrzewa się nierównomiernie, co prowadzi do powstawania gorących i chłodnych jego fragmentów. Po drugie – takie rozmrażanie sprzyja namnażaniu się przeróżnych bakterii, np. Campylobacter jejuni. Patogen ten bytuje zwykle w mięsie. Jeśli jest ono zakażone, namnażaniu sprzyja m.in. ciepło. Bakteria ginie w czasie gotowania. U człowieka wywołuje zatrucia pokarmowe.
Przeczytaj także: Niebezpieczna roślina występuje w Polsce. Nie zrywaj pod żadnym pozorem