6 z 7Sery żółte i wędliny
Dietetycy polecają nabiał ze względu na dużą zawartość wapnia, witamin B i D. Nie wszystkie produkty mleczne służą jednak zdrowiu. Fermentowany kefir pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ale uważać należy z tłustymi serami. Sery żółte należą do produktów mocno kwasotwórczych. Na kanapkę lepiej więc położyć plasterek twarogu. Jeżeli jesteśmy miłośnikami żółtego sera, warto połączyć go z warzywami, np. pomidorem, które zneutralizują działanie kwasotwórcze.
Nadmierne spożycie serów może mieć też wpływ na wystąpienie chorób serca i naczyń krwionośnych. W składzie mają od 60-80 proc. tłuszczu, większość stanowią nasycone kwasy tłuszczowe.
Na liście produktów zakwaszających organizm znalazło się również mięso. Oprócz tego, że zawiera dużo białka i żelaza, ma w składzie niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do chorób układu krążenia. Najwięcej jest ich w czerwonym mięsie - wieprzowinie, wołowinie, baraninie. Zarówno mięso, jak i wędliny uważane są za żywność o działaniu kwasotwórczym. Poza tym w tańszych gatunkach wędlin znajduje się wiele konserwantów i substancji, które również mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Zobacz także: Obrzęki i bóle nóg mogą być objawami poważnej choroby