3 z 6Kromka z konfiturą i kakao
Często zdarza ci się jeść kromkę z konfiturą? To kolejne źródło cukrów. Zarówno w dżemach, jak i w konfiturach, które możemy kupić w sklepach, znajduje się kilka łyżek cukru i dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, gumy guar i gumy ksantanowej.
Na szczęście nie wszystkie słoiczki z konfiturami są złe. Niektórzy producenci dodają do nich tylko odrobinę cukru trzcinowego bądź syropu z agawy. Warto czytać skład.
Do kromki z konfiturą idealnie pasuje kubek gorącego kakao. Tutaj też radzimy uważać. Opakowania z kakao (a raczej napojami kakaowymi) polecanymi dla dzieci zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fosforan potasu i substancje przeciwzbrylające.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: W składzie sam cukier i ulepszacze. Lepiej przygotować w domu