Prowadzą do raka, zawału i udaru. W Danii ich zakazano, w Polsce spożywane codziennie
Tłuszcze trans są obecne w wielu produktach spożywczych, które każdego dnia lądują na naszych talerzach. Ich obecność w diecie może jednak prowadzić do problemów zdrowotnych, szczególnie negatywny wpływ mają na układ sercowo-naczyniowy.
Choć w niektórych produktach mogą występować naturalnie, najczęściej znajdziemy je w tych wysokoprzetworzonych. Dieta obfita w takie produkty ma fatalny wpływ na nasze zdrowie.
Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy całkowicie wyeliminować tłuszcze trans z codziennego jadłospisu. Dania w 2003 roku zakazała izomerów trans w przemyśle spożywczym.
Zakaz tłuszczów trans w Danii
Jak zmiana przepisów wpłynęła na zdrowie Duńczyków? Korzyści z eliminacji tłuszczów trans oceniła grupa naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego, Duńskiego Uniwersytetu Technicznego oraz University of Liverpool w Wielkiej Brytanii.
Do analizy zaproszono osoby w wieku 25 do 84 lat, które w latach 1991-2007 zamieszkiwały Danię. Wyniki pokazały, że zakazanie izomerów trans w ciągu 16 lat zapobiegło śmierci ponad 1200 pacjentów z chorobami serca.
Zespół naukowców wskazuje, że podobne ograniczenia w innych krajach mogłoby znacząco zmniejszyć wskaźnik przedwczesnych zgonów spowodowanych schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Produkty bogate w tłuszcze trans
Gdzie znajdziemy tłuszcze trans? Ich źródłem najczęściej są produkty wysokoprzetworzone, smażone potrawy, dania typu fast-food oraz wypieki z długim terminem przydatności do spożycia.
Ponadto uważać należy na parówki, wyroby garmażeryjne, serki topione, mrożonki, konserwy mięsne, słodycze, dania instant, wyroby czekoladowe, lody, chipsy ziemniaczane oraz wyroby cukiernicze.
Wpływ izomerów trans na zdrowie
Regularne spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans wiąże się z podwyższonym stężeniem trójglicerydów i złego cholesterolu. Zaburzenia w gospodarce lipidowej skutkują miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym.
Izomery trans zwiększają ryzyko zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i nadwagi. Powiązano je też z rozwojem raka jelita grubego, chorobą Alzheimera oraz problemów z płodnością.
WHO dodaje, że tłuszcze trans nie niosą ze sobą żadnych korzyści, a ich wpływ na zdrowie jest dramatyczny.