Trwa ładowanie...

Jęczmień zielony - właściwości, spożycie, zastosowanie

Nie ustają głosy zachwytu nad jęczmieniem zielonym. Został zaliczony do grupy superfoods, czyli szczególnie zdrowej żywności ekologicznej, pełnej cennych składników odżywczych. Jęczmień zielony wdarł się przebojem do codziennego menu gwiazd. Poznaj jego cudowne właściwości i... postaw na zielone.

Zobacz film: "Jak wybierać zdrową żywność?"

spis treści

1. Właściwości młodego jęczmienia zielonego

Młody zielony jęczmień to młode, siedmiodniowe zboże. Wyglądem jęczmień zielony przypomina niewielką trawę. Jęczmień zielony jest bogatym źródłem żelaza, w składzie ma również witaminy z grupy B oraz witaminę A i C.

Ponadto jęczmień zielony zawiera fosfor, magnez, miedź, wapń (więcej niż mleko), potas, cynk, mangan.

Częste spożywanie jęczmienia zielonego pozwala dostarczyć organizmowi cennych aminokwasów (m.in. takich, jak leucyna, lizyna, fenyloalanina, kwas asparginowy i glutaminowy) oraz enzymów. Jak to się przekłada na funkcjonowanie organizmu? Jęczmień zielony sprawia, że:

  • odkwaszamy swój organizm,
  • obniża się poziom cholesterolu,
  • leczymy trądzik, wypryski i łuszczycę,
  • oczyszczamy jelita,
  • wolniej starzeją się komórki,
  • poprawia się samopoczucie,
  • możemy zapobiec zaparciom,
  • serce jest mocniejsze,
  • poprawia się koncentracja,
  • nasz organizm oczyszcza się z toksyn,
  • wzmacnia się nasza odporność.
11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej
11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej [11 zdjęć]

Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają...

zobacz galerię

2. Dostępne postacie do spożycia

Jęczmień zielony można spożywać na różne sposoby. Najpopularniejszy i najbardziej wartościowy jest proszek z jęczmienia zielonego (wysuszony sok – tak, to możliwe), który można rozpuścić w wodzie. Należy jednak przygotować się na to, że za jedno pudełko 100 g będziemy musieli zapłacić około 60 zł.

Dużo tańsze są tabletki z jęczmienia zielonego , bo można je kupić w cenie od 20 do 30 zł za opakowanie. Jęczmień zielony można też spożywać w naturalnej postaci jako kiełki. Wyhodowanie kiełków z młodego jęczmienia nie jest trudne. Wystarczy zakupić specjalne nasionka (można je kupić w cenie ok. 2 zł za 10 dkg). Kiełki uprawia się:

  • w kiełkownicy (cena: ok. 25 zł),
  • na zwykłym talerzyku – należy położyć na nim ligninę bądź gazę namoczoną w wodzie, następnie wysypać nasionka i przykryć je przeźroczystym woreczkiem (należy zostawić trochę miejsca, aby powietrze się dostawało), taką uprawę kiełków młodego zielonego jęczmienia trzeba co jakiś czas podlewać.

ZOBACZ TAKŻE:

3. Zastosowanie jęczmienia zielonego

Kiełki jęczmienia zielonego pasują do kanapek i sałatek. Można je wykorzystać także jako samodzielną przekąskę lub przygotować według własnego pomysłu. Aby zrobić pożywny napój z zielonego jęczmienia, wystarczy dodać 1 łyżeczkę sproszkowanego soku z młodego zielonego jęczmienia do 3/4 szklanki chłodnej lub letniej wody. Taką mieszankę należy pić kwadrans lub 20 minut przed posiłkami, ale nie więcej niż 3 razy w ciągu dnia.

Jeśli znudzi nam się smak tego płynu, dobrym pomysłem będzie przygotowywanie koktajli. Wrzuć do blendera ulubione owoce, jogurt naturalny i odrobinę sproszkowanego jęczmienia zielonego . Dla osłody dodaj miód i gotowe.

Jeżeli nie mamy czasu lub chęci na przyrządzanie napojów i potraw z jęczmienia zielonego, wtedy wystarczy zażyć tabletkę z jęczmienia zielonego i popić wodą. Nic prostszego do wykonania, a dostarczamy organizmowi ważnych składników odżywczych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.