Trwa ładowanie...

Przechowywanie bananów. Sprawdź, jak zrobić to najlepiej

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych owoców w okresie zimowym. Są słodkie i sycące. Przechowywanie ich może wydawać się problemem. Czasem wystarczy chwila i stają się przejrzałe. Co zrobić, by dłużej zachowały świeżość?

Zobacz film: "Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść dojrzałego banana?"

1. Przechowywanie bananów w lodówce

To pierwszy błąd podczas przechowywania bananów. Te owoce powinny być w ciemnym i chłodnym miejscu, z dobrym dostępem do świeżego powietrza. Lodówka nie będzie odpowiednia.

Skórka od banana nowym superfood!
Skórka od banana nowym superfood! [6 zdjęć]

Wyrzucasz skórkę od banana? Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie tylko nadaje się do jedzenia, ale odnajduje...

zobacz galerię

Wyjątek stanowią banany ze skórką w brązowe plamki. Jeśli włożysz je do lodówki, skórka zbrązowieje szybciej, ale środek pozostanie jasny i smaczny.

Pod żadnym pozorem nie wkładaj do lodówki bananów zielonych. Niska temperatura zakłóci proces dojrzewania, co sprawi, że w ogóle nie będą się nadawały do spożycia.

2. Przechowywanie bananów z innymi owocami

Banany, podobnie jak inne owoce wydzielają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie. Jeśli będziemy je przechowywać razem z jabłkami, gruszkami czy pomarańczami przyśpieszymy ten proces.

Po kilku dniach banany i inne owoce, z którymi miały styczność będą przejrzałe. Jeśli jednak kupimy banany mocno zielone i niedojrzałe, ułożenie ich z jabłkami sprawi, że szybciej będą gotowe do spożycia.

3. Okręcanie końcówek bananów folią spożywczą

Bananów nie przechowujemy w foliowych workach i szczelnie zamkniętych opakowaniach. Jeśli chcemy wydłużyć proces dojrzewania, możemy końcówki bananów okręcić folią spożywczą. W ten sposób zmniejszymy ilość etylenu, który wydzielają owce i wydłużymy okres dojrzewania owoców.

4. Zamrażanie bananów

Zamrażanie owoców to dobry sposób na to, by zachować ich wartości odżywcze przez dłuższy czas. Banany przeznaczone do mrożenia obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Tak przygotowane przekładamy do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.

Po rozmrożeniu będą miały nieco inną konsystencję niż banany świeże, ale to nie zmienia ich walorów odżywczych. Mogą być wykorzystane w koktajlach lub jako dodatek do owsianki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.