Przegląd serów. Wiemy, który z nich jest najzdrowszy
Sery są bogatym źródłem wapnia i białka. Dzięki zawartości aminokwasu zwanego tryptofanem poprawiają nastrój. Niektóre odmiany są mniej słone, inne mają charakterystyczny aromat. W sklepach znajdziemy ricottę, zwykły twarożek czy parmezan. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią.
Skład niektórych serów może nie zachęcać. Mają w sobie duże ilości soli i tłuszczu. Są też wysokokaloryczne, więc należy spożywać je z umiarem.
Który ser jest najzdrowszy? Sprawdziliśmy.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Choroba pustoszy organizm. Objawy mogą przypominać depresję
Sery
Sery są bogatym źródłem wapnia i białka. Dzięki zawartości aminokwasu zwanego tryptofanem poprawiają nastrój. Niektóre odmiany są mniej słone, inne mają charakterystyczny aromat. W sklepach znajdziemy ricottę, zwykły twarożek czy parmezan. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią.
Skład niektórych serów może nie zachęcać. Mają w sobie duże ilości soli i tłuszczu. Są też wysokokaloryczne, więc należy spożywać je z umiarem.
Który ser jest najzdrowszy? Sprawdziliśmy.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Twarożek
Twarożek to ser produkowany z mleka krowiego. Najczęściej ma grudkową konsystencję. W sklepach znajdziemy wersję bez soli bądź bez laktozy. To źródło cennego białka, wapnia, fosforu i selenu oraz witamin – A, B1, B6, D, E, PP.
W jego składzie znajdziemy też lizynę – aminokwas, który zapobiega miażdżycy i nowotworom oraz wspomaga pamięć i koncentrację.
100 gram twarożku to ok. 80 kcal.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ricotta
Ricotta, czyli włoski ser, jest miękkim twarożkiem uzyskiwanym z serwatki oddzielonej od skrzepu po gotowaniu. Zawiera on nawet 5 razy więcej wapnia niż zwykły twaróg.
Ricotta to także źródło białka, cynku, kwasu foliowego i witamin A oraz tych z grupy B. Jest niskotłuszczowy i nie zawiera dużej ilości sodu. To również moc selenu – składnika, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i wpływa na odporność.
We Włoszech spożywa się ją w słodkich i słonych potrawach.
100 gram ricotty to ok. 130 kcal.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Parmezan
W rankingu najzdrowszych serów znalazł się także parmezan. To ser pochodzący z Parmy, miasta we Włoszech. Jest twardy, wytwarza się go z mleka krowiego dwóch ras – Reggiana i Holstein.
Nie sprzedaje się go od razu. Parmezan dojrzewa przez 12 miesięcy, a następnie leżakuje przez kolejne trzy lata. Włosi stosują go tylko do zup, sałatek i makaronów. Parmezan często jest też przekąską spożywaną z szynką bądź owocami.
To źródło białka, sodu, fosforu, potasu, magnezu oraz witamin A, D, E i tych z grupy B.
100 g parmezanu zawiera 431 kcal.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Pytają koleżanek, szukają w internecie. Znalezienie dobrego lekarza wcale nie jest proste
Ser feta
Kolejny zdrowy ser? Feta. Jedna porcja sera (czyli ok. 28 gramów) to 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka i 1 g cukru. W jego składzie znajdziemy też witaminy z grupy B oraz wapń, sód, fosfor i selen.
Feta zawiera białko zwane alfa-laktoalbuminą, które wykazuje właściwości antybakteryjne. Dodatek wapnia wpływa natomiast na gęstość kości. Ser powinien znaleźć się w diecie każdej osoby zmagającej się z osteoporozą.
To probiotyk. Wzmaga odporność i chroni jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.