Przegląd serów. Wiemy, który z nich jest najzdrowszy

Sery są bogatym źródłem wapnia i białka. Dzięki zawartości aminokwasu zwanego tryptofanem poprawiają nastrój. Niektóre odmiany są mniej słone, inne mają charakterystyczny aromat. W sklepach znajdziemy ricottę, zwykły twarożek czy parmezan. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią.

Skład niektórych serów może nie zachęcać. Mają w sobie duże ilości soli i tłuszczu. Są też wysokokaloryczne, więc należy spożywać je z umiarem.

Który ser jest najzdrowszy? Sprawdziliśmy.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Choroba pustoszy organizm. Objawy mogą przypominać depresję

Magdalena Bury

/ 5Sery

Sery są bogatym źródłem wapnia i białka. Dzięki zawartości aminokwasu zwanego tryptofanem poprawiają nastrój. Niektóre odmiany są mniej słone, inne mają charakterystyczny aromat. W sklepach znajdziemy ricottę, zwykły twarożek czy parmezan. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią.

Skład niektórych serów może nie zachęcać. Mają w sobie duże ilości soli i tłuszczu. Są też wysokokaloryczne, więc należy spożywać je z umiarem.

Który ser jest najzdrowszy? Sprawdziliśmy.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Twarożek

Twarożek to ser produkowany z mleka krowiego. Najczęściej ma grudkową konsystencję. W sklepach znajdziemy wersję bez soli bądź bez laktozy. To źródło cennego białka, wapnia, fosforu i selenu oraz witamin – A, B1, B6, D, E, PP.

W jego składzie znajdziemy też lizynę – aminokwas, który zapobiega miażdżycy i nowotworom oraz wspomaga pamięć i koncentrację.

100 gram twarożku to ok. 80 kcal.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Ricotta

Ricotta, czyli włoski ser, jest miękkim twarożkiem uzyskiwanym z serwatki oddzielonej od skrzepu po gotowaniu. Zawiera on nawet 5 razy więcej wapnia niż zwykły twaróg.

Ricotta to także źródło białka, cynku, kwasu foliowego i witamin A oraz tych z grupy B. Jest niskotłuszczowy i nie zawiera dużej ilości sodu. To również moc selenu – składnika, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i wpływa na odporność.

We Włoszech spożywa się ją w słodkich i słonych potrawach.

100 gram ricotty to ok. 130 kcal.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Parmezan

W rankingu najzdrowszych serów znalazł się także parmezan. To ser pochodzący z Parmy, miasta we Włoszech. Jest twardy, wytwarza się go z mleka krowiego dwóch ras – Reggiana i Holstein.

Nie sprzedaje się go od razu. Parmezan dojrzewa przez 12 miesięcy, a następnie leżakuje przez kolejne trzy lata. Włosi stosują go tylko do zup, sałatek i makaronów. Parmezan często jest też przekąską spożywaną z szynką bądź owocami.

To źródło białka, sodu, fosforu, potasu, magnezu oraz witamin A, D, E i tych z grupy B.

100 g parmezanu zawiera 431 kcal.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Pytają koleżanek, szukają w internecie. Znalezienie dobrego lekarza wcale nie jest proste

/ 5Ser feta

Kolejny zdrowy ser? Feta. Jedna porcja sera (czyli ok. 28 gramów) to 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka i 1 g cukru. W jego składzie znajdziemy też witaminy z grupy B oraz wapń, sód, fosfor i selen.

Feta zawiera białko zwane alfa-laktoalbuminą, które wykazuje właściwości antybakteryjne. Dodatek wapnia wpływa natomiast na gęstość kości. Ser powinien znaleźć się w diecie każdej osoby zmagającej się z osteoporozą.

To probiotyk. Wzmaga odporność i chroni jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka