2 z 6Czekolady "Cavalier" oraz "Balance"
Pierwszą grupą prześwietlanych produktów były czekolady i batony belgijskie firmy Cavalier. W ich składzie znajdziemy błonnik pokarmowy (dekstrynę, inulinę oraz oligofruktozę, tłuszcze roślinne (palmowy, słonecznikowy, rzepakowy i bawełniany), tłuszcz kakaowy, serwatkę w proszku (z mleka), mleko pełne w proszku, substancje słodzące (erytrytol, glikozydy stewiolowe), miazgę kakaową, mleko w proszku odtłuszczone, aromaty oraz emulgator lecytyny z soi. 100 g produktu dostarcza nam 493 kcal.
- Pierwsze, co rzuca się w oko, to pytanie o tłuszcze nasycone. W składzie mamy tłuszcz roślinny palmowy. Nie wiemy jednak, czy jest to olej palmowy surowy czy też olej palmowy utwardzony. Ten pierwszy wykazuje pozytywne działanie na zdrowie (mimo że jest nasycony to nie zwiększa ryzyka chorób układu krążenia). Jeśli natomiast w czekoladzie mamy olej palmowy utwardzony, wówczas powinniśmy zdecydowanie odłożyć produkt na półkę. Jest to tłuszcz, który zdecydowanie nie służy zdrowiu – komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
A co ze słodzikami? - Erytrol to słodzik idealny dla cukrzyków. Jego indeks glikemiczny wynosi blisko 0. Nie podnosi więc poziomu cukru. Stosowanie w umiarze uznane jest za bezpieczne – dodaje dietetyk.
Sprawdziliśmy też skład belgijskiej czekolady "Balance" z internetowego sklepu Biozona24.pl. Co w składzie? Miazga kakaowa, inulina, masło kakaowe, maltitole, odtłuszczone kakao w proszku, lecytyna sojowa, glikozydy stewiolowe i aromaty naturalne. 100 g to 453,8 kcal.
- Malitol jest substancją naturalną bez sztucznych dodatków. Substancja ta uzyskiwana jest z ziaren zbóż (np. kukurydzy). Indeks glikemiczny wynosi ok. 32 – mówi ekspertka.
Jak więc widać, nawet diabetycy mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na odrobinę przyjemności. Pyszne czekolady, które nie mają w składzie ani grama zwykłego cukru? Jesteśmy na tak!
Sprawdź też: Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie