3 z 6Ciastka dla cukrzyków
Sprawdziliśmy również skład migdałowych ciasteczek z cynamonem "Cavalier" oraz ciastek "Activa" firmy Belkorn. Wraz z koleżankami z redakcji próbowałyśmy smaku truskawkowego, migdałowego oraz czekoladowego. Co w składzie?
Ciasteczka "Cavalier": mąka pszenna, maltitole, tłuszcz palmowy, migdały, mleko pełne, żółtko w proszku, wodorowęglan sodu, difosforan disodowy, słód z jęczmienia, cynamon, sól, białko sojowe, lecytyna, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, serwatka z proszku, guma guar i guma ksantanowa.
- Ponownie nie wiemy, czy jest to olej palmowy surowy czy utwardzony. Co dalej? Guma guar jest substancją naturalną, bardzo chętnie wykorzystywaną przez przemysł spożywczy. Zawiera błonnik, który jest rozpuszczalny w wodzie, a więc po jej spożyciu pojawia się uczucie sytości. Nadmiar może jednak prowadzić do niestrawności i wzdęć – komentuje dietetyk.
Dodaje, że guma ksantanowa to inaczej E415. - Jest to emulgator uznany za bezpieczny. Może jednak wywoływać alergie u osób uczulonych na pszenicę, soję lub kukurydzę – mówi.
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych są natomiast syntetycznymi tłuszczami (E471) pochodzenia roślinnego lub też i zwierzęcego. To cenna uwaga dla wegetarian.
Ciastka "Active" również nie zawierają cukrów, tylko substancję słodzącą. Oprócz tego mamy tutaj, np. koncentrat z czarnej rzodkwi, olej słonecznikowy, całkowicie uwodorniony olej słonecznikowy, kokosowy, maltitole czy sorbinian potasu.
- Jak dla mnie "uwodorniony olej słonecznikowy" to sprytny zabieg producenta, aby uśpić naszą czujność. Pod tą nazwą kryje się utwardzony tłuszcz roślinny. Podwyższa on poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływa niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych może prowadzić do chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca, a także... cukrzycy – komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Polki kupują miliony opakowań rocznie