Chleb żytni - kalorie, wartości odżywcze, przepis na chleb na zakwasie i na drożdżach

Przepis na chleb żytni nie jest trudny, a domowy wypiek smakuje doskonale w towarzystwie różnego rodzaju smarowideł. Samodzielne pieczenie chleba pozwala na kontrolowanie jego składu i częstowanie bliskich zawsze pysznymi, chrupiącymi kanapkami. Jak zrobić idealny chleb żytni oraz domowy zakwas?

Przepis na chleb żytni nie jest trudny, a domowy wypiek smakuje doskonale w towarzystwie różnego rodzaju smarowidełPrzepis na chleb żytni nie jest trudny, a domowy wypiek smakuje doskonale w towarzystwie różnego rodzaju smarowideł
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Dlaczego warto jeść chleb żytni?

Chleb żytni ma wiele zalet, a jego spożywanie pomaga utrzymać zdrowie oraz szczupłą sylwetkę. W porównaniu z chlebem białym wersja żytnia dostarcza większej ilości witamin i minerałów, a także zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego, dzięki czemu usprawnia trawienie.

Powinny na niego uważać jedynie osoby, borykające się z problemami żołądkowymi – wrzodami, refluksem czy zespołem jelita drażliwego. Nadmiar błonnika oraz nieprzetworzonych zbóż może utrudnić trawienie i wywołać nieprzyjemne dolegliwości.

Domowy chleb żytni jest smaczny, chrupiący i dostarcza wszystkich cennych makroskładników.

Chleb na zakwasie. Dzięki tym patentom domowy wypiek będzie idealny

Kalorie i wartości odżywcze chleba żytniego

W 100 gramach domowego chleba żytniego znajduje się ok. 260 kalorii, w tym:

  • 9 g białka
  • 3 g tłuszczu
  • 48 g węglowodanów (w tym 4 g cukru)
  • 6 g błonnika

Dodatkowo w chlebie żytnim znajdziemy spore ilości wapnia, żelaza oraz magnezu. Warto przygotowywać go z dobrej jakości mąki – wówczas wartości odżywczych będzie jeszcze więcej.

Przepis na chleb żytni na zakwasie

Aby przygotować tradycyjny chleb żytni na zakwasie, potrzebujemy:

  • ok. 500 g mąki żytniej
  • ok. 150 g zakwasu żytniego
  • 1.5 szklanki letniej wody
  • łyżeczkę soli
  • opcjonalnie ziarna i pestki do dekoracji

Foremkę smarujemy odrobiną oleju lub masła, a następnie oprószamy lekko mąką. Następnie do miski wsypujemy całą przygotowaną mąkę żytnią, sól, dobrze wymieszany zakwas i ewentualne dodatki (pestki, nasiona, etc.).

Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej silikonową szpatułką). Masa powinna być klejąca i bardzo gęsta. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do foremki, przykrywamy folią i ściereczką, a następnie odstawiamy na ok. 4 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Chleb odkrywamy, posypujemy według uznania ziarnami, a następnie pieczemy przed ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy go z formy i studzimy na kratce.

Domowy zakwas

Domowy zakwas to doskonały sposób na to, aby zawsze mieć możliwość upieczenia pysznego chleba. Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. Taka mieszanka fermentuje w naczyniu przez ok. 5 dni, a potem jest gotowa do użycia.

Aby przygotować zakwas, należy wymieszać w słoiku ok. 100 gramów mąki żytniej oraz odrobinę wody. Masa ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe i musi być dokładnie wymieszana. Następnie należy słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin (najlepiej zacząć rano).

Po tym czasie zakwas należy wymieszać, przykryć i odstawić na noc. Następnie przez kolejne kilka dni codziennie rano i wieczorem dosypujemy ok. 100 g mąki oraz mieszamy z wodą. Ciasto ma cały czas przypominać gęstą masę na naleśniki lub racuchy.

Po 5 dniach zakwas jest gotowy. Słoik można zamknąć i postawić w temperaturze pokojowej.

Przepis na chleb żytni na drożdżach

Nie każdy lubi i nie każdy potrafi przygotować chleb na zakwasie. Na szczęście można przygotować domowy wypiek przy użyciu świeżych drożdży – taki chleb smakuje równie dobrze i ma te same właściwości odżywcze, co klasyczny chleb na zakwasie.

Aby przygotować chleb żytni na drożdżach, potrzebujemy:

  • 500 g mąki żytniej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1.5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody (ok. 400 ml)
  • płaską łyżkę soli
  • łyżeczkę cukru
  • 3 łyżki oleju

Foremkę natłuszczamy olejem i lekko wysypujemy mąką. W dużym naczyniu mieszamy prawie całą wodę (zostawiamy w szklance ok. 100ml) z mąką i odstawiamy na kilka minut. Do pozostałej wody wkruszamy drożdże i dodajemy szczyptę cukru.

Do miski z mąką dodajemy mieszankę drożdżową, sól, cukier oraz olej. Mieszamy, aż konsystencja ciasta będzie jednolita. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać kilka łyżek wody.

Tak przygotowaną masę przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie delikatnie mieszamy szpatułką i przekładamy do foremki. Całość odstawiamy na ok. 40 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wkładamy chleb i pieczemy go przez 10-15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ok. godziny. Następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka