Przepis na cukrzycę, raka, chore serce. Nigdy nie dodawaj do barszczu

Żadna zupa nie kojarzy się ze świętami tak mocno, jak barszcz czerwony. Niektóre składniki, po które sięga wielu Polaków trakcie przygotowywania zupy, może sprawić, że posiłek będzie mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Tych produktów należy się wystrzegać w trakcie przygotowywania tego dania.

Dodajesz je do barszczu? To najgorszy wybórDodajesz je do barszczu? To najgorszy wybór
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Najgorszy dodatek do barszczu: tłusta śmietana

Wiele osób do barszczu czerwonego dodaje gęstą śmietanę. Niestety, ta ma w sobie niezdrowe tłuszcze i cukier, które sprzyjają pojawieniu się stanów zapalnych. W efekcie w organizmie zwalnia metabolizm i mogą pojawić się objawy takie jak wzdęcia, gazy, zmęczenie.

Za sprawą wysokiej kaloryczności, gęsta śmietana przyczynia się do wzrostu masy ciała, poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów i ciśnienia tętniczego. Zamiast wybierać tłustą śmietanę, warto zastąpić ją chudszymi zamiennikami, jak jogurt naturalny.

Najgorszy dodatek do barszczu: gotowy bulion

Kolejnym składnikiem, którego warto nie dodawać do barszczu czerwonego, jest gotowy bulion. Jest pełny soli oraz konserwantów, przez co podnosi ciśnienie krwi i prowadzi do uszkodzenia tętnic i pojawienia się stanu zapalnego.

Nadmiar soli w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób. Przede wszystkim schorzeń autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń.

Zamiast gotowych bulionów, lepiej przygotować własny. Bulion pełen warzyw i ziół przygotowany w domowym zaciszu pozwoli lepiej kontrolować ilość sodu w zupie oraz zmniejszać ryzyko konsekwencji związanych ze spożywaniem go w nadmiarze.

Najgorszy dodatek do barszczu: cukier

Wiele osób przygotowuje barszcz czerwony na zakwasie i dodaje do niego cukier. Nadmiar cukru w diecie sprawia, że z czasem komórki organizmu mogą stać się oporne na insulinę. Stąd prosta droga do pojawiania się stanu zapalnego, a także cukrzycy typu 2.

Nadmiar "białej śmierci" w diecie sprzyja wzdęciom. Wiąże się także z przyrostem masy ciała i ryzykiem nadwagi oraz otyłości. Może skutkować diagnozą schorzeń takich jak choroby serca albo stłuszczenie wątroby.

Cukier spożywany w nadmiarze zwiększa również ryzyko diagnozy nowotworu. Chodzi m.in. o raka przełyku, raka jelita grubego, raka endometrium, raka nerki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka