Przepis na francuski paj mięsny
Idealne danie dla tych, którzy nie znoszą marnować jedzenia. Mięso z rosołu, resztki pieczeni - wystarczy schować je do zamrażarki. Ale to nie oznacza, że zanim zrobicie tego paja, musicie dwa miesiące zbierać mięsne nadwyżki poobiadowe. Wystarczy ćwierć kilograma dwóch ulubionych rodzajów mięsa (oby tłustego), a potem dusić je i zmielić.
Paj jest łatwy w przygotowaniu. Nie trzeba kleić pasztecików, lepić pierogów... Znakomity z czystym barszczem, świetny z sałatą i genialny z ogórkiem kiszonym. Na zimno i na ciepło.
Składniki na paj:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej kupić ciasto francuskie okrągłe),
- 2 szklanki zmielonego, uduszonego mięsa (tłustego),
- mała cebula plus łyżka oleju duże jajko (alergicy pomijają),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i inne przyprawy do smaku.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju. Wymieszać z mięsem i ewentualnie jajkiem, doprawić. Jedną porcję ciasta francuskiego rozłożyć razem z papierem na dużej blasze. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zostawiając krawędź ciasta (ok. 2 cm) czystą. Rozłożyć drugą porcję ciasta i za pomocą słomki wyciąć w niej trochę dziurek.
Chwycić ciasto z dziurkami razem z papierem i rozłożyć je na mięsie, papierem do góry. Papier ostrożnie zdjąć, obie warstwy ciasta ugnieść, podwinąć brzeg i docisnąć widelcem. Wstawić paj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut z dolną grzałką. Kroić, gdy lekko przestygnie.
Zobacz także przepis na pie z brzoskwiniami i jabłkami.