Trwa ładowanie...

Przepis na marynowane grzyby. To łatwiejsze niż myślisz, a składniki znajdziesz w domu

Jesień sprzyja zbiorom grzybów. Można je wykorzystać na różne sposoby: zjeść duszone, smażone, zrobić z nich sosy, zupy, suszyć... Podpowiadamy prosty i praktyczny przepis na marynowanie.

Zobacz film: "Grzyby mogą chronić mózg przed demencją"

1. Jak marynować grzyby?

Marynowanie grzybów może brzmieć enigmatycznie dla kogoś, kto nigdy tego nie robił. Bez obaw - przeprowadzimy was przez ten proces i pokażemy, że wcale nie jest to trudne! Jak się do tego zabrać?

Na pewno - niezwłocznie! Sezon na grzyby nie trwa długo. Miesiące rozpoczynające jesień to najlepszy moment na bliższe spotkania z grzybami. Piękna pogoda i wysokie jeszcze temperatury sprzyjają spacerom po lesie.

Grzyby, wbrew wielu opiniom, nie są bezwartościowym dodatkiem do posiłków. Zawierają minerały, jak potas, fosfor i magnez, witaminy z grupy B i witaminę C, kwasy fenolowe, które są antyoksydantami. Zawarte w grzybach polisacharydy to świetne wsparcie naszej odporności, która jesienią może być narazona na szwank, z powodu infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Chociaż odradza się jedzenie grzybów małym dzieciom i osobom, które mają zaburzenia trawienia, pozostali mogą sięgać po nie bez obaw nawet dwa razy w tygodniu.

Zobacz też: Błędy na grzybach. Jak uniknąć zatrucia grzybami?

2. Przepis na marynowane grzyby

Przedstawiamy przepis na marynowane grzyby. Jeśli lubicie w podobny sposób przyrządzać np. warzywa, śmiało można wykorzystać taką marynatę również do innych celów.

Jeśli jednak zdecydujecie się na marynowanie właśnie grzybów, należy uwzględnić to, że podany przepis stworzono z myślą o 2 kilogramach grzybów. Jeśli dysponujecie ich mniejszą albo większą ilością, należy wziąć ten fakt pod uwagę, aby zachować odpowiednie proporcje składników.

Niezbędne będzie 2,5 litra wody, 350 ml octu spirytusowego w stężeniu 10 proc. i cebula lub dwie, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Do marynaty dorzucamy pieprz w ziarnach ok. 15 szt., ziele angielskie 4-5 szt., liście laurowe 2-3 szt. Całość należy dosolić (ok. 1 łyżeczka) i posłodzić (ok. 4 łyżeczki).

Oczyszczone grzyby należy zalać wodą, do której dodajemy sól. Całość gotujemy przez pół godziny.

Jednocześnie przygotowujemy marynatę: do litra wody dodajemy cebulę krojoną w talarki, cukier, przyprawy i ocet. Gotujemy kwadrans.

Następnie odcedzone grzyby umieszczamy w słoikach, do których dolewamy marynaty. Aby grzyby nie uległy zepsuciu, słoiki należy od razu zakręcić. Nie wymagają one przechowywania w warunkach chłodniczych, warto jednak umieścić słoiki w miejscu chłodnym i ciemnym. Dzięki temu całą zimę będziemy mogli wracać myślami do jesiennych spacerów po lesie, kosztując grzybków np. przy świątecznym stole. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.