Przepis na zupę krem z kukurydzy
Zupa sama w sobie jest delikatna i lekko słodkawa, więc może być doskonałą bazą. Młodsi smakosze mogą jeść ją bez przypraw, a starsi - z imbirem, pieprzem i chili. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki do kremu z kukurydzy:
- 4 kolby kukurydzy;
- 4 niezbyt duże ziemniaki;
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju;
- bulion (dowolny, u nas warzywny) - ok. 1,5 l;
- sól, pieprz i słodką paprykę do smaku;
- po szczypcie imbiru i chili (opcjonalnie).
Przygotowanie kremu z kukurydzy:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kolby kukurydzy obrać z ziaren. Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim kartofle z ziarnami. Zalać bulionem tak, by pokryło i gotować na niedużym ogniu do miękkości (ok. 15-20 minut). Zblendować, dodając ewentualnie bulion, by osiągnąć odpowiednią konsystencję i doprawić według uznania. Podawać chrupiącymi dodatkami, np. paluszkami grissini, grzankami etc.
Jeśli używacie kukurydzy mrożonej, to dorzućcie ją do ziemniaków w takim momencie, by czas gotowania zgadzał się z tym zamieszczonym przez producenta na opakowaniu.
Poznaj także przepis na krem z batatów.