Siedem przepisów z Kuchni Pięciu Przemian dla całej rodziny

Dieta Pięciu Przemian opiera się na wschodniej filozofii, która zakłada, że to, co jemy, musi istnieć w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem. Symbolami żywiołów są drzewo, ogień, ziemia, metal i woda, a odpowiada im pięć smaków: kwaśny, słodki, ostry, gorzki i słony. Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami, ułatwia proces odchudzania, wpływa korzystnie na urodę i niweluje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Taka dieta jest dobra również dla dzieci, zapewnia zbilansowane posiłki i pozwala wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Oto kilka przepisów zarówno dla dzieci, jak i dorosłych według Kuchni Pięciu Przemian.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com

/ 7Zapiekanka makaranowa z pieczarkami

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron,
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 1–2 łyżeczki kurkumy,
  • 500 g pieczarek,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • granulowany czosnek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • słodka papryka,
  • suszone oregano,
  • sól jodowana.

Sposób przygotowania
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju z pestek winogron. Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowany makaron i wymieszać z kurkumą, dodać podsmażone pieczarki i odsączoną kukurydzę. Wszystko wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem, słodką papryką, oregano oraz solą. Wszystko jeszcze raz wymieszać. Zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

/ 7Omlet z ziołami

Obraz
© Zdjęcie potrawy / Shutterstock

Składniki:

Sposób przygotowania

Na gorącej patelni rozgrzać sklarowane masło i wlać na nią roztrzepane wcześniej w miseczce jajka z przyprawami (składniki dodawać według podanej wyżej kolejności). Smażyć zgodnie z własnymi preferencjami.

/ 7Pieczone faworki

Obraz
© Zdjęcie faworków / Shutterstock

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
  • 25 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z jednej dużej cytryny.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jak najmniej podsypywać je mąką. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Wyciąć prostokąty, a następnie naciąć je w środku. Uformować faworki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Można oprószyć cukrem pudrem.

/ 7Zupa jarzynowa

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Składniki:

  • 2–3 l wrzątku,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki tymianku,
  • 3–4 marchewki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
  • 1–2 pietruszki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
  • 3–4 ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę,
  • 1 duża kalarepa obrana, umyta i pokrojona w grubą kostkę,
  • 1 mały kalafior podzielony na małe różyczki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 3–4 kulki ziela angielskiego,
  • 2–3 liście laurowe,
  • sól morska lub sos sojowy ciemny,
  • pęczek naci selera,
  • 3–4 łyżki kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania
Wymienione składniki dodajemy kolejno podczas gotowania, pamiętając, żeby po każdym dodaniu składników z danej grupy przemieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy wszystkie składniki znajdują się w garnku, gotować całość 20–30 minut, do całkowitej miękkości warzyw. Doprawić śmietaną.

/ 7Francuska sałatka truskawkowa

Obraz
© Zdjęcie owoców / Shutterstock

Składniki:

  • główka zielonej sałaty,
  • 2–3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • pieprz ziołowy,
  • 10 dag paluszków krabowych pokrojonych w kostkę,
  • 20 dag umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek,
  • 2–3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Sposób przygotowania
Główkę zielonej sałaty umyć, odsączyć, listki podzielić na niewielkie kawałki. Dodać wymienione wyżej składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15–20 minut do przegryzienia się smaków.

/ 7Jarzyny po chińsku

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Składniki:

  • 3–4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • ½ szklanki pokrojonych grzybów,
  • ½ szklanki zielonego groszku,
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w słupki,
  • 1 mały seler obrany i pokrojony w słupki,
  • 1 cebula pokrojona w piórka,
  • szczypta imbiru,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sos sojowy do smaku,
  • 2 filiżanki kiełków soi,
  • zielona pietruszka.

Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać olej. Następnie wkładać kolejno marchewkę, grzyby, groszek, cebulę, seler oraz przyprawy (imbir, pieprz, sos sojowy). Smażyć ok. 5 minut, przez cały czas mieszając. Następnie dodać wypłukane kiełki soi i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Zestawić z ognia i posypać pietruszką. Można podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.

/ 7Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Składniki:

  • 20 dag makaronu pszennego pełnoziarnistego,
  • 1 kg dyni (obrać, usunąć pestki, zetrzeć na grubej tarce),
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2–3 łyżki miodu,
  • 2–3 łyżki sklarowanego masła,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • sól morska jodowana,
  • 1–2 jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce.

Sposób przygotowania
Makaron ugotować na półtwardo. Na rozgrzane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód. Wszystko wymieszać. Dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać. Wrzucić jabłka, wymieszać i dusić do miękkości. Wszystko lekko wystudzić. Tak powstałą masę wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem i żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę, którą należy dodać do masy i delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Włożyć do niego masę, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka