- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Siedem przepisów z Kuchni Pięciu Przemian dla całej rodziny
Dieta Pięciu Przemian opiera się na wschodniej filozofii, która zakłada, że to, co jemy, musi istnieć w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem. Symbolami żywiołów są drzewo, ogień, ziemia, metal i woda, a odpowiada im pięć smaków: kwaśny, słodki, ostry, gorzki i słony. Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami, ułatwia proces odchudzania, wpływa korzystnie na urodę i niweluje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Taka dieta jest dobra również dla dzieci, zapewnia zbilansowane posiłki i pozwala wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Oto kilka przepisów zarówno dla dzieci, jak i dorosłych według Kuchni Pięciu Przemian.
Zapiekanka makaranowa z pieczarkami
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju z pestek winogron,
- 500 g makaronu pełnoziarnistego,
- 1–2 łyżeczki kurkumy,
- 500 g pieczarek,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- granulowany czosnek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- słodka papryka,
- suszone oregano,
- sól jodowana.
Sposób przygotowania
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju z pestek winogron. Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowany makaron i wymieszać z kurkumą, dodać podsmażone pieczarki i odsączoną kukurydzę. Wszystko wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem, słodką papryką, oregano oraz solą. Wszystko jeszcze raz wymieszać. Zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Omlet z ziołami
Składniki:
- masło klarowane,
- jajka,
- imbir,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól,
- kwaśna śmietanka,
- pietruszka,
- bazylia,
- koperek,
- kurkuma.
Sposób przygotowania
Na gorącej patelni rozgrzać sklarowane masło i wlać na nią roztrzepane wcześniej w miseczce jajka z przyprawami (składniki dodawać według podanej wyżej kolejności). Smażyć zgodnie z własnymi preferencjami.
Pieczone faworki
Składniki:
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jak najmniej podsypywać je mąką. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Wyciąć prostokąty, a następnie naciąć je w środku. Uformować faworki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Można oprószyć cukrem pudrem.
Zupa jarzynowa
Składniki:
- 2–3 l wrzątku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki tymianku,
- 3–4 marchewki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
- 1–2 pietruszki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
- 3–4 ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę,
- 1 duża kalarepa obrana, umyta i pokrojona w grubą kostkę,
- 1 mały kalafior podzielony na małe różyczki,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 3–4 kulki ziela angielskiego,
- 2–3 liście laurowe,
- sól morska lub sos sojowy ciemny,
- pęczek naci selera,
- 3–4 łyżki kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania
Wymienione składniki dodajemy kolejno podczas gotowania, pamiętając, żeby po każdym dodaniu składników z danej grupy przemieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy wszystkie składniki znajdują się w garnku, gotować całość 20–30 minut, do całkowitej miękkości warzyw. Doprawić śmietaną.
Francuska sałatka truskawkowa
Składniki:
- główka zielonej sałaty,
- 2–3 łyżki oleju z pestek winogron,
- pieprz ziołowy,
- 10 dag paluszków krabowych pokrojonych w kostkę,
- 20 dag umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek,
- 2–3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Sposób przygotowania
Główkę zielonej sałaty umyć, odsączyć, listki podzielić na niewielkie kawałki. Dodać wymienione wyżej składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15–20 minut do przegryzienia się smaków.
Jarzyny po chińsku
Składniki:
- 3–4 łyżki oleju z pestek winogron,
- ½ szklanki pokrojonych grzybów,
- ½ szklanki zielonego groszku,
- 1 marchewka obrana i pokrojona w słupki,
- 1 mały seler obrany i pokrojony w słupki,
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- szczypta imbiru,
- świeżo zmielony pieprz,
- sos sojowy do smaku,
- 2 filiżanki kiełków soi,
- zielona pietruszka.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać olej. Następnie wkładać kolejno marchewkę, grzyby, groszek, cebulę, seler oraz przyprawy (imbir, pieprz, sos sojowy). Smażyć ok. 5 minut, przez cały czas mieszając. Następnie dodać wypłukane kiełki soi i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Zestawić z ognia i posypać pietruszką. Można podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.
Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem
Składniki:
Sposób przygotowania
Makaron ugotować na półtwardo. Na rozgrzane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód. Wszystko wymieszać. Dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać. Wrzucić jabłka, wymieszać i dusić do miękkości. Wszystko lekko wystudzić. Tak powstałą masę wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem i żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę, którą należy dodać do masy i delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Włożyć do niego masę, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.