Przepisy na szparagi - przystawki, zupy, dania główne ze szparagami

Kwiecień, maj i czerwiec to szparagowy sezon. Zielone szparagi pojawiają się na sklepowych półkach i aż kuszą nas swoim wyglądem. Bardzo często nie wiemy jednak jak je przyrządzić. Przygotowanie szparagów nie jest aż tak skomplikowane i z powodzeniem przygotujemy z nich smaczne dania. A oto przepisy na szparagi.

Quiche ze szparagamiQuiche ze szparagami
Źródło zdjęć: © iStock.com/picalotta

Przepisy na szparagi

Szparagi możemy podać na przystawkę, zupę oraz danie główne. Szparagi gotuje się krótko, ważne aby były sprężyste i chrupiące. Krótkie gotowanie zachowa także ich piękny zielony kolor. Przepisy na szparagi są różne i rozpoczynają się od bardzo prostych po skomplikowane.

Grillowane szparagi w boczku

Jednym z bardzo znanych przepisów na szparagi są grillowane szparagi w boczku. Możemy przygotować je podczas BBQ a także w domu na patelni grillowej. Do przygotowania tej przystawki ze szaragów potrzebujemy:

  • Pęczek szparagów
  • 200 g cienko pokrojonego boczku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • Świeżo zmielony pieprz

Dlaczego warto jeść szparagi? (WIDEO)

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Zielonych szparagów nie obieramy. Gotujemy przez ok 3-4 minuty. Najlepiej jeżeli mamy wysoki garnek do szparagów, ale jeżeli nie posiadamy takiego to możemy ugotować je także w innym naczyniu.

Następnie szparagi owijamy boczkiem i grillujemy, aż boczek nam się zarumieni. Polewamy szparagi oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem. Gotowe danie podajemy na ciepło.

Szparagi w cieście francuskim

Przepis na szparagi w cieście francuskim to idealna propozycja na imprezową przekąskę. Jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujemy:

  • Pęczek szparagów
  • Gotowe ciasto francuskie
  • Szynka parmeńska
  • Parmezan
  • Żółtko
  • Szczypta soli

Szparagi przygotowujemy tak jak w poprzednim przepisie. Gotujemy je przez ok. 3-4 minuty. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie plastry. Tak samo robimy z ciastem francuskim. Owijamy ugotowane szparagi plastrami ciasta francuskiego połączonego z szynką parmeńską. Doprawiamy szczyptą soli i smarujemy ciasto francuskie żółtkiem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.

Krem ze szparagów

Szparagi bardzo dobrze sprawdzą nam się w postaci zupy. Przepis na krem ze szparagów jest bardzo prosty i smaczny. Do jego wykonania potrzebne będą:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duży ziemniak
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g sera camembert

Pierwszym krokiem do przygotowania kremu ze szparagów jest podsmażenie cebulki i czosnku. Następnie dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i całość smażymy kilka minut. Później dodajemy szparagi i resztkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy go przez ok 10 minut. Ugotowaną zupę miksujemy i podajemy ją z serem pleśniowym.

Penne ze szparagami i łososiem w kremowym sosie

Przepisy na szparagi w roli dania głównego to najpotężniejszy dział szparagowej książki kucharskiej. Szparagi możemy dodawać do mięs, zapiekanek, risotta, tart, lekkich sałatek oraz do makaronów.

Penne ze szparagami i wędzonym łososiem to lekkie, a zarazem sycące danie. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 125 g makaronu penne
  • 200 gram wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • 125 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku

Jest to bardzo szybki przepis na szparagi. Łososia podsmażamy na oliwie. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 5-7 minut. Gotujemy makaron. Szparagi dodajemy do łososia i zalewamy sos śmietanką. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy na lekki i zdrowy obiad.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka