3 z 8Krem z orzechów nerkowca i truskawek
Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu (Kanada) oraz Uniwersytetu w Jaunde (Kamerun) udowodnili, że wyciąg z orzechów nerkowca wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę, stymulując wchłanianie glukozy przez komórki mięśni. Ponadto nerkowce mają niski indeks glikemiczny (15), stąd też polecane są diabetykom. Jak przygotować pyszny i dietetyczny deser na bazie tych orzechów?
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 szklanki truskawek albo innych owoców.
Orzechy nerkowca namocz w wodzie przez 3 godziny. Umyj i pokrój w plasterki truskawki. Kiedy orzechy będą już gotowe, odcedź je i wymieszaj blenderem, aż uzyskają kremową konsystencję (jeżeli zajdzie taka potrzeba, dodaj trochę wody). Do przygotowanego kremu z orzechów nerkowców dodaj miód i wanilię i wymieszaj na gładką masę. Przygotowanym kremem oblej truskawki albo inne ulubione owoce.