Przyczyna cukrzycy, raka, miażdżycy. Polak potrafi zjeść 40 kg w roku

To cichy zabójca, który przyczynia się do diagnozy m.in. miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Polacy sięgają po niego bez umiaru. Według szacunków GIS, każdy z nas konsumuje rocznie około 40 kg tego produktu.

Zabójca dla trzustki, jelit. Polacy jedzą nawet 40 kg rocznieZabójca dla trzustki, jelit. Polacy jedzą nawet 40 kg rocznie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Polacy się zajadają

Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) wynika, że przeciętny Polak spożywa ponad 40 kg cukru rocznie. GIS ostrzega, że nadmierna konsumpcja cukru sprzyja rozwojowi wielu schorzeń, takich jak otyłość, miażdżyca, zaburzenia hormonalne, próchnica i zmiany skórne o podłożu grzybiczym.

Dodatkowo nadmiar cukru w diecie przyspiesza proces starzenia, powoduje gazy, wzdęcia i zaparcia, obniżona odporność organizmu.

Od kilku lat mówi się o tym, że Polacy spożywają coraz więcej cukru. Specjaliści przewidują, że z powodu epidemii otyłości do końca 2025 r. będzie o:

  • 941 tys. więcej osób cierpiących na cukrzycę,
  • 349 tys. więcej pacjentów z problemem nadciśnienia,
  • 146 tys. więcej osób chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego.

Narkotyk, który sprzyja otyłości

Cukier jest również bardzo uzależniający. Kiedy jemy słodycze, w organizmie uwalniają się hormony szczęścia, takie jak dopamina, serotonina i endorfiny, co zachęca do ponownego spożycia słodkości.

Głównym powodem otyłości jest spożycie cukru. Światowa Organizacja Zdrowia umieściła otyłość na swojej liście chorób już pół wieku temu, ale dzisiaj stanowi jeden z największych problemów dla medycyny.

W Polsce 60 proc. dorosłych ma nadwagę, a 25 proc. jest otyłych. Aż 20 proc. Polaków zmaga się z otyłością, a według Narodowego Funduszu Zdrowia, za kilka lat będzie to już 30 proc.

Otyłość przyczynia się do wielu chorób współistniejących, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, a także problemy z układem kostnym, stawami i kręgosłupem.

W tych produktach kryje się "biała śmierć"

Zbyt duże ilości cukru mogą prowadzić do problemów ze składem mikroflory jelitowej. Nadmierna ilość glukozy, której nie możemy strawić, ląduje w jelicie grubym. Jest to środowisko, w którym mikroorganizmy, które żywią się cukrem, mogą rosnąć, co prowadzi do zakłócenia równowagi mikroflory jelitowej i poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Cukier może być obecny także w innych produktach, których o to nie podejrzewamy. Znajdziemy go w składach jogurtów owocowych, płatków śniadaniowych, gotowych owsianek i batoników zbożowych.

Może być również obecny w chlebie, zwłaszcza w ciemnym, który często jest pieczony z dodatkiem miodu, cukru, melasy lub słodu. Czasami cukier dodawany jest również podczas produkcji kiełbas i wędlin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka