Jest przyczyną epidemii otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Działa jeszcze gorzej niż cukier

Obserwujemy niepokojący wzrost zachorowań na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, co jest widoczne w rosnącej liczbie przeszczepień wątroby związanych z tą chorobą. Wzrasta również liczba osób cierpiących na cukrzycę oraz te zmagające się z nadwagą i otyłością. Te zjawiska, które można nazwać prawdziwą epidemią XXI wieku, są w dużej mierze spowodowane dietą bogatą w wysokoprzetworzone produkty spożywcze. Właśnie w nich kryje się groźny kuzyn cukru.

Na potęgę dodawany do produktów. Na organizm wpływa jeszcze gorzej niż cukierNa potęgę dodawany do produktów. Na organizm wpływa jeszcze gorzej niż cukier
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wszechobecny zamiennik cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy, znany również jako high fructose corn syrup (HFCS) lub izoglukoza, został wynaleziony w połowie XX wieku i błyskawicznie zdobył rynek spożywczy.

Jest produkowany głównie z kukurydzy, rzadziej z pszenicy. Proces jego produkcji polega na przetwarzaniu skrobi za pomocą enzymów i kwasów, co daje żółtą ciecz. Składa się ona niemal w 60 proc. z fruktozy i glukozy, podczas gdy cukier ma równomierne proporcje tych dwóch składników.

Dla sektora spożywczego HFCS ma wiele zalet w porównaniu do cukru. Jest tańszy, nie krystalizuje się i jest łatwiejszy do transportu. Niestety, jego wpływ na zdrowie jest negatywny.

Stewia zamiast cukru

Ostrożnie z fruktozą, może prowadzić do wielu chorób

Im więcej syropu glukozowo-fruktozowego spożywamy, tym większe jest ryzyko cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, chorób wątroby (NAFLD), a nawet raka. Cukier ma podobny wpływ na nasze zdrowie.

Co więc odróżnia te dwa składniki? Badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi, ale naukowcy ostrożnie sugerują, że syrop glukozowo-fruktozowy, w którym fruktoza jest dominującym składnikiem, może być bardziej szkodliwy dla zdrowia niż sam cukier.

HFCS o wysokiej zawartości fruktozy może:

  • zmniejszać aktywność białych krwinek, co obniża odporność,
  • zmniejszać produkcję leptyny, co zaburza mechanizm uczucia głodu i sytości,
  • przyczyniać się do zaburzeń gospodarki lipidowej i odkładania się tłuszczu trzewnego.

Autorzy najnowszej metaanalizy opublikowanej w "Frontiers in Nutrition" zwracają na to uwagę. Badacze zauważyli, że zarówno HFCS, jak i sacharoza, mogą wpływać na różne parametry antropometryczne i metaboliczne, takie jak masa ciała, BMI czy gospodarka lipidowa. Jednak HFCS dodatkowo powoduje wzrost CRP, który jest wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie.

"Można to przypisać unikalnemu procesowi metabolicznemu fruktozy, który może powodować stres oksydacyjny w komórkach" – twierdzą naukowcy.

To kolejny dowód na to, że szczególnie wysoka zawartość fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym jest szkodliwa. Niestety, informacje o stężeniu fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym są trudne do znalezienia na etykiecie produktu. Syrop ten może być obecny w wielu produktach spożywczych, od ciastek, cukierków i lodów, przez napoje, gotowe dania, konserwy i wyroby mięsne, aż po sosy czy napoje alkoholowe.

Najlepszym rozwiązaniem wydaje się więc unikanie produktów zawierających syrop z kukurydzy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka