Trwa ładowanie...

Przyczyny tycia

Avatar placeholder
05.09.2013 14:30
Przyczyny tycia
Przyczyny tycia

Czy wiesz, że aż 95 proc. przypadków nadwagi jest spowodowanych zwyczajnym przejadaniem się i brakiem aktywności fizycznej? Jedynie 5 proc. otyłych ludzi może więc zrzucić winę za swoje zbędne kilogramy na choroby genetyczne i metaboliczne. Należy pamiętać, że wiek zmienia nasze potrzeby kaloryczne, ale nie powoduje zwiększania masy ciała. Tycie po czterdziestce wiąże się z niedostosowaniem diety i aktywności fizycznej do potrzeb organizmu. Oznacza to, że otyłość i nadwaga w przeważającej większości zależy od nas samych - od naszego trybu życia i diety.

1. Co powoduje tycie?

Tyjemy prawie zawsze dlatego, że za dużo jemy, a za mało się ruszamy. Spożywamy zbyt duże ilości kalorii w stosunku do tego, ile ich zużywamy - i jeśli dzieje się tak przez dłuższy czas, nasz organizm odkłada nadwyżkową energię w postaci tłuszczu. Nasze potrzeby co do dziennej ilości kalorii są różne w zależności od kilku czynników:

  • płci,
  • wieku,
  • predyspozycji genetycznych,
  • aktywności fizycznej.

Zazwyczaj nasze potrzeby to około 2000-2500 kcal dziennie. Tyle potrzeba nam, aby funkcjonować. Problem pojawia się, kiedy nie potrafimy dopasować kaloryczności spożywanych pokarmów do naszych rzeczywistych potrzeb.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jeśli jednak nadmiar kilogramów jest twoim problemem od dawna, a mimo starań i konsekwencji waga ani drgnie, lepiej poradź się lekarza. Niektóre choroby (np. trzustki, tarczycy, nadnerczy, jajników, nowotwory mózgu) i przyjmowane leki (leki psychotropowe, sterydy, leki przeciwcukrzycowe) rzeczywiście mogą powodować nadwagę, ale to tylko 5 proc. wszystkich przypadków.

2. Złe nawyki żywieniowe

Przeważnie zbędne kilogramy biorą się z tego, że dostarczamy swojemu organizmowi więcej energii, niż faktycznie spalamy, i energia ta zostaje odłożona w postaci ,,zapasów”, czyli po prostu tkanki tłuszczowej. Wszystkiemu winne są złe nawyki żywieniowe, które często wynosimy z domu i z których nie zawsze zdajemy sobie sprawę, są to np.:

  • nieregularne posiłki;
  • jedzenie w pośpiechu;
  • jedzenie rzadko i dużo, a nie często, ale mało;
  • niejedzenie śniadań;
  • podjadanie między posiłkami;
  • unikanie owoców i warzyw w diecie;
  • zbyt częste jadanie wysokokalorycznych, tłustych potraw;
  • popijanie kalorycznych napojów gazowanych i soków;
  • traktowanie jedzenia jako relaksu;
  • zwyczaj jedzenia chipsów, orzeszków, ciastek podczas oglądania telewizji, czytania gazet;
  • jedzenie dużej ilości słodyczy np. w czasie napięcia psychicznego;
  • częste smażenie na tłuszczu zamiast gotowania czy pieczenia;
  • dodawanie zbyt dużej ilości soli i ostrych przypraw do posiłków;
  • picie zbyt małej ilości wody.

Ważnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko tycia jest błonnik pokarmowy. Wspomaga on pracę jelit i pozwała na dłuższe uczucie sytości. Błonnik znaleźć można w świeżych owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych. Dlatego zamiast jeść przetworzone potrawy, białe pieczywo, biały ryż i zwykły makaron – lepiej jest wybierać świeże produkty (szczególnie warzywa, gdyż zawierają dużo mniej glukozy niż owoce), ciemne pieczywo, brązowy ryż i makaron.

Bibliografia

Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., OTYŁOŚĆ - zapobieganie i leczenie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3468-X
Grazul-Bilska A., Bilski J., Poradnik dla walczących z nadwagą, Iskry, Warszawa 2003, ISBN 83-207-1716-7
Szurkowska M. Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych, Krakowskie Wydawnictwo Medyczne, Kraków 2006, ISBN 83-88203-30-4
Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze