3 z 7Czarny pieprz
Niezbędny w każdej kuchni. Większość z nas nie wie, że ziarenka czarnego pieprzu są skarbnicą antyoksydantów, które likwidują stany zapalne w organizmie. Pieprz ma właściwości antybakteryjne, dlatego właśnie teraz powinniśmy dodawać go nieco więcej do potraw.
W tradycyjnej medycynie indyjskiej czarny pieprz wykorzystywano do leczenia przeziębień i kaszlu. Przynosi on również ulgę przy zatkanym nosie i problemach z oddychaniem. Dla wzmocnienia odporności jesienią i zimą warto pić herbatę z dodatkiem pieprzu. Jak ją zrobić?
Kilka ziarenek wystarczy lekko rozgnieść, dodać do ulubionej herbaty liściastej i zalać wrzątkiem. Zostawić do zaparzenia na kilka minut, a następnie dodać jedną łyżeczkę miodu i wypić. Regularne picie takiego naparu pozwoli zapomnieć o katarze i kaszlu.