Przyspiesza odchudzanie, ale musisz pić regularnie. Teraz możesz mieć za darmo
Jabłka są stałym elementem jadłospisu wielu z nas, ale o kwiatach jabłoni tego samego raczej powiedzieć nie można. Tymczasem napar z kwiecia jabłoni to smaczna i zdrowa alternatywa nie tylko dla herbaty. Może stanowić element domowej apteczki.
1. Kwiat jabłoni — walory zdrowotne
Napar z kwiatów jabłoni to nie tylko przyjemność dla zmysłów, ale również wsparcie dla ciała i umysłu, które znajduje coraz szersze zastosowanie w nowoczesnej dietetyce. Jego regularne spożywanie przyczynia się przede wszystkim do obniżenia poziomu cukru we krwi. Dzięki składnikom, które poprawiają wrażliwość na insulinę i wspomagają metabolizm glukozy, napar ten może być więc cennym elementem diety osób borykających się z problemami glikemicznymi.
Kolejnym znaczącym atutem naparu z kwiatów jabłoni jest wsparcie dla zdrowia kości (poprzez zwiększenie ich gęstości) oraz działanie wzmacniające odporność. To ostatnie, połączone z właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi sprawia, że kwiat jabłoni można spokojnie nazwać naturalnym sojusznikiem w walce z chorobotwórczymi mikroorganizmami.
Napar z kwiatów jabłoni wspiera także procesy trawienne i kontrolę wagi, bo jego detoksykacyjne właściwości oraz zawartość błonnika pomagają w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii i mogą przyczynić się do redukcji masy ciała.
Co więcej, spożywanie go może spowolnić procesy starzenia się organizmu oraz — poprzez wspomaganie detoksykacji i oczyszczania — wyraźnie poprawić kondycję skóry, która staje się dzięki niemu promienna, pozbawiona trądziku i przebarwień.
Ostatnią zaletą naparu jest jego zbawienny wpływ na nastrój i poprawę jakości snu.
2. Jak przygotować napar z kwiatów jabłoni?
Składniki:
- 500 ml wody,
- ½ łyżki suszonych kwiatów jabłoni,
- ½ łyżeczki startego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku.
Przygotowanie:
- Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj suszone kwiaty jabłoni i gotuj na średnim ogniu przez około 3-5 minut.
- Wsyp starty imbir oraz cynamon i zmniejsz ogień.
- Przykryj garnek i pozwól składnikom "przegryźć się" przez kolejne 5 minut.
- Zdejmij napar z ognia, przecedź.
Napar jest gotowy do spożycia!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl