Trwa ładowanie...

Przyspiesza odchudzanie, ale musisz pić regularnie. Teraz możesz mieć za darmo

Avatar placeholder
Milena Górecka 23.04.2024 09:07
Jak przygotować napar z kwiatów jabłoni?
Jak przygotować napar z kwiatów jabłoni? (Getty Images)

Jabłka są stałym elementem jadłospisu wielu z nas, ale o kwiatach jabłoni tego samego raczej powiedzieć nie można. Tymczasem napar z kwiecia jabłoni to smaczna i zdrowa alternatywa nie tylko dla herbaty. Może stanowić element domowej apteczki.

spis treści

1. Kwiat jabłoni — walory zdrowotne

Napar z kwiatów jabłoni to nie tylko przyjemność dla zmysłów, ale również wsparcie dla ciała i umysłu, które znajduje coraz szersze zastosowanie w nowoczesnej dietetyce. Jego regularne spożywanie przyczynia się przede wszystkim do obniżenia poziomu cukru we krwi. Dzięki składnikom, które poprawiają wrażliwość na insulinę i wspomagają metabolizm glukozy, napar ten może być więc cennym elementem diety osób borykających się z problemami glikemicznymi.

Kolejnym znaczącym atutem naparu z kwiatów jabłoni jest wsparcie dla zdrowia kości (poprzez zwiększenie ich gęstości) oraz działanie wzmacniające odporność. To ostatnie, połączone z właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi sprawia, że kwiat jabłoni można spokojnie nazwać naturalnym sojusznikiem w walce z chorobotwórczymi mikroorganizmami.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Napar z kwiatów jabłoni wspiera także procesy trawienne i kontrolę wagi, bo jego detoksykacyjne właściwości oraz zawartość błonnika pomagają w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii i mogą przyczynić się do redukcji masy ciała.

Co więcej, spożywanie go może spowolnić procesy starzenia się organizmu oraz — poprzez wspomaganie detoksykacji i oczyszczania — wyraźnie poprawić kondycję skóry, która staje się dzięki niemu promienna, pozbawiona trądziku i przebarwień.

Ostatnią zaletą naparu jest jego zbawienny wpływ na nastrój i poprawę jakości snu.

2. Jak przygotować napar z kwiatów jabłoni?

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • ½ łyżki suszonych kwiatów jabłoni,
  • ½ łyżeczki startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku.

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj suszone kwiaty jabłoni i gotuj na średnim ogniu przez około 3-5 minut.
  3. Wsyp starty imbir oraz cynamon i zmniejsz ogień.
  4. Przykryj garnek i pozwól składnikom "przegryźć się" przez kolejne 5 minut.
  5. Zdejmij napar z ognia, przecedź.

Napar jest gotowy do spożycia!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze