Jabłka Fuji - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, właściwości prozdrowotne
Jabłka Fuji to krzyżówka Red Delicious oraz Ralls Genet. Odmiana Fuji od 2003 roku zajmuje czwarte miejsce w klasyfikacji najpopularniejszych jabłek w Stanach Zjednoczonych. Jabłka Fuji są duże, żółtoczerwone, gładkie i błyszczące. Skórka skrywa gęsty, soczysty i słodko-kwaśny miąższ o lekkim aromacie ananasa. Jakie wartości odżywcze ma jabłko Fuji?
W tym artykule:
Charakterystyka jabłek Fuji
Jabłka Fuji to krzyżówka amerykańskich odmian Red Delicious oraz Ralls Genet. Została wyprodukowana w Stacji Badawczej Tohoku w mieście Fujisaki, skąd pochodzi nazwa owoców.
Jabłko Fuji trafiło na rynek w 1962 roku i cieszy się tak dużym uznaniem, że od 2003 roku zajmuje 4. miejsce w klasyfikacji najpopularniejszych jabłek w USA (tuż po odmianie Red Delicious, Golden Delicious oraz Gala).
Jabłka Fuji są okrągłe, duże lub bardzo duże (ok. 7,5 cm średnicy). Mają gęsty, soczysty, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty, chrupki miąższ, który zachwyca smakiem i aromatem z nutą ananasa.
Okrywa go gruba, gładka i błyszcząca skórka. Fuji zazwyczaj przybierają żółtoczerwoną barwę z dużym rumieńcem, po przekrojeniu wnętrze powoli ciemnieje.
Fuji to odmiana późno zimowa, która może być przechowywana nawet przez niespełna 12 miesięcy w chłodnym miejscu. Jabłka te zostały wprowadzone do uprawy w Japonii, ale niedługo później zyskały popularność na całym świecie.
Obecnie uprawa Fuji obejmuje między innymi teren Włoch, Stanów Zjednoczonych, Chin i część Rosji. Jabłka najbardziej zbliżone smakiem i aromatem do tej odmiany to Kiku oraz Fuji Aztec.
Jabłka Fuji - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 109 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 63,0 kcal | 68,7 kcal |
| Białko | 0,20 g | 0,22 g |
| Węglowodany | 15,22 g | 16,59 g |
| Cukier | 11,68 g | 12,73 g |
| Błonnik | 2,10 g | 2,29 g |
| Tłuszcz | 0,18 g | 0,20 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 0 µg | 0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,07 mg | 0,08 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,05 mg | 0,06 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 3,00 µg | 3,27 µg |
| Witamina B4 - cholina | 3,40 mg | 3,71 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 38,0 i.u. | 41,4 i.u. |
| Witamina A | 2,00 µg RAE | 2,18 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 17,00 µg | 18,53 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 11,00 µg | 11,99 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 11,00 µg | 11,99 µg |
| Witamina E | 0,18 mg | 0,20 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 1,00 µg | 1,09 µg |
| Wapń | 7,00 mg | 7,63 mg |
| Żelazo | 0,10 mg | 0,11 mg |
| Magnez | 5,00 mg | 5,45 mg |
| Fosfor | 13,00 mg | 14,17 mg |
| Potas | 109 mg | 119 mg |
| Sód | 1,00 mg | 1,09 mg |
| Cynk | 0,04 mg | 0,04 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 84,2 g | 91,7 g |
Zastosowanie jabłek Fuji
Zastosowanie jabłek Fuji jest bardzo zróżnicowane, wiele osób ceni smak tych owoców i spożywa je głównie na surowo, razem ze skórką, to zresztą najzdrowsza opcja.
Fuji nadaje się również do suszenia, wyciskania na sok, ale również jako dodatek do ciast i deserów. Jabłka te można również przeznaczyć na przetwory i zrobić z nich smaczny dżem czy mus.
Właściwości prozdrowotne jabłek Fuji
Jabłko Fuji obfituje w pektyny, kwas askorbinowy, potas, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B. Sprzyja procesowi myślenia i zapamiętywaniu, reguluje pracę układu pokarmowego, redukuje zgagę, wzmacnia dziąsła i oczyszcza zęby.
Dodatkowo kontroluje stężenie kwasu moczowego, co jest szczególnie istotne dla osób chorych na dnę moczanową lub cukrzyków. Jabłko Fuji wspomaga również pozbycie się metali ciężkich z organizmu, zmniejsza stan zapalny żołądka i jelit, wspiera też układ moczowy.
Ma korzystny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia osób, zmagających się z otyłością, chorobami reumatycznymi czy schorzeniami nerek. Obecna w składzie histydyna obniża ciśnienie tętnicze krwi, delikatnie uspokaja, a nawet obniża gorączkę.
Dodatkowo jabłka Fuji za sprawą bogatego składu, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie oddziałują na przemianę materii, a także kondycję mięśni, kości i stawów.
Ich spożycie zalecane jest też w przypadku nieprawidłowego stężenia glukozy we krwi lub zaburzeń snu. Fuji mogą również wspomóc leczenie zapalenia stawów, artrozy czy niedokrwistości.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.