Jabłka Fuji - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, właściwości prozdrowotne

Jabłka Fuji to krzyżówka Red Delicious oraz Ralls Genet. Odmiana Fuji od 2003 roku zajmuje czwarte miejsce w klasyfikacji najpopularniejszych jabłek w Stanach Zjednoczonych. Jabłka Fuji są duże, żółtoczerwone, gładkie i błyszczące. Skórka skrywa gęsty, soczysty i słodko-kwaśny miąższ o lekkim aromacie ananasa. Jakie wartości odżywcze ma jabłko Fuji?

Jabłka Fuji to krzyżówka amerykańskich odmian Red Delicious oraz Ralls Genet.Jabłka Fuji to krzyżówka amerykańskich odmian Red Delicious oraz Ralls Genet.
Źródło zdjęć: © GettyImages
Paula Komendarczuk

Charakterystyka jabłek Fuji

Jabłka Fuji to krzyżówka amerykańskich odmian Red Delicious oraz Ralls Genet. Została wyprodukowana w Stacji Badawczej Tohoku w mieście Fujisaki, skąd pochodzi nazwa owoców.

Jabłko Fuji trafiło na rynek w 1962 roku i cieszy się tak dużym uznaniem, że od 2003 roku zajmuje 4. miejsce w klasyfikacji najpopularniejszych jabłek w USA (tuż po odmianie Red Delicious, Golden Delicious oraz Gala).

Jabłka Fuji są okrągłe, duże lub bardzo duże (ok. 7,5 cm średnicy). Mają gęsty, soczysty, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty, chrupki miąższ, który zachwyca smakiem i aromatem z nutą ananasa.

Okrywa go gruba, gładka i błyszcząca skórka. Fuji zazwyczaj przybierają żółtoczerwoną barwę z dużym rumieńcem, po przekrojeniu wnętrze powoli ciemnieje.

Fuji to odmiana późno zimowa, która może być przechowywana nawet przez niespełna 12 miesięcy w chłodnym miejscu. Jabłka te zostały wprowadzone do uprawy w Japonii, ale niedługo później zyskały popularność na całym świecie.

Obecnie uprawa Fuji obejmuje między innymi teren Włoch, Stanów Zjednoczonych, Chin i część Rosji. Jabłka najbardziej zbliżone smakiem i aromatem do tej odmiany to Kiku oraz Fuji Aztec.

Jabłka Fuji - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 109 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna63,0 kcal68,7 kcal
Białko0,20 g0,22 g
Węglowodany15,22 g16,59 g
Cukier11,68 g12,73 g
Błonnik2,10 g2,29 g
Tłuszcz0,18 g0,20 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,01 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,07 mg0,08 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,05 mg0,06 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,05 mg
Witamina B9 - kwas foliowy3,00 µg3,27 µg
Witamina B4 - cholina3,40 mg3,71 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A38,0 i.u.41,4 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE2,18 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten17,00 µg18,53 µg
Beta-kryptoksantyna11,00 µg11,99 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna11,00 µg11,99 µg
Witamina E0,18 mg0,20 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,00 µg1,09 µg
Wapń7,00 mg7,63 mg
Żelazo0,10 mg0,11 mg
Magnez5,00 mg5,45 mg
Fosfor13,00 mg14,17 mg
Potas109 mg119 mg
Sód1,00 mg1,09 mg
Cynk0,04 mg0,04 mg
Miedź0,03 mg0,03 mg
Mangan0,03 mg0,03 mg
Selen0 µg0 µg
Woda84,2 g91,7 g

Zastosowanie jabłek Fuji

Zastosowanie jabłek Fuji jest bardzo zróżnicowane, wiele osób ceni smak tych owoców i spożywa je głównie na surowo, razem ze skórką, to zresztą najzdrowsza opcja.

Fuji nadaje się również do suszenia, wyciskania na sok, ale również jako dodatek do ciast i deserów. Jabłka te można również przeznaczyć na przetwory i zrobić z nich smaczny dżem czy mus.

Właściwości prozdrowotne jabłek Fuji

Jabłko Fuji obfituje w pektyny, kwas askorbinowy, potas, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B. Sprzyja procesowi myślenia i zapamiętywaniu, reguluje pracę układu pokarmowego, redukuje zgagę, wzmacnia dziąsła i oczyszcza zęby.

Dodatkowo kontroluje stężenie kwasu moczowego, co jest szczególnie istotne dla osób chorych na dnę moczanową lub cukrzyków. Jabłko Fuji wspomaga również pozbycie się metali ciężkich z organizmu, zmniejsza stan zapalny żołądka i jelit, wspiera też układ moczowy.

Ma korzystny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia osób, zmagających się z otyłością, chorobami reumatycznymi czy schorzeniami nerek. Obecna w składzie histydyna obniża ciśnienie tętnicze krwi, delikatnie uspokaja, a nawet obniża gorączkę.

Dodatkowo jabłka Fuji za sprawą bogatego składu, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie oddziałują na przemianę materii, a także kondycję mięśni, kości i stawów.

Ich spożycie zalecane jest też w przypadku nieprawidłowego stężenia glukozy we krwi lub zaburzeń snu. Fuji mogą również wspomóc leczenie zapalenia stawów, artrozy czy niedokrwistości.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka