Psychiatra wskazuje 7 produktów dla mózgu. Najlepiej go nakarmią
Choć w Polsce jeszcze niewiele się na ten temat mówi, w Stanach Zjednoczonych prężnie rozwija się psychiatria żywieniowa, badająca zmiany, jakie interwencje w diecie mogą wprowadzić w zdrowie psychiczne. Jeden z ekspertów w tej dziedzinie nauki wymienia produkty, które pokocha nasz mózg.
W tym artykule:
To jak się odżywiasz, ma wpływ na mózg
Dr Drew Ramsey to psychiatra, autor książek, m.in. "Eat to Beat Depression and Anxiety" i pracownik Columbia University College of Physicians and Surgeons. Jego zainteresowania naukowe skupiają się na psychiatrii żywieniowej. Według tej dziedziny nauki źródłem stanów zapalnych mózgu, które powiązane są z rozmaitymi schorzeniami centralnego układu nerwowego, jest niewłaściwe odżywianie.
W rozmowie z Mind Body Green dr Ramsey podkreśla, że istnieje wiele badań, które dowodzą, że to, w jaki sposób się odżywiamy, ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne i pracę mózgu.
7 produktów, które wspierają układ nerwowy
Dr Ramsey skupia się na produktach, które określane są mianem superfood. Stanowią źródło witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, kwasów omega-3 i probiotyków, które mogą wpływać na stan psychiczny.
Jedzenie, które poprawia pracę mózgu
Kefir
Ekspert zauważa, że jest źródłem probiotyków, a zwłaszcza psychobiotyków, które wpływają na różnorodność mikrobiomu jelitowego i wspierają mózg poprzez oś jelitowo-mózgową.
Dodaje, że badania dowodzą wpływ psychobiotyków na poprawę funkcji poznawczych i zmniejszenie problemów z pamięcią, jakie pojawiają się w następstwie upływu czasu.
Anchois i małże
Choć tłuste ryby morskie to jedno z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, to dr Ramsey zachęca, by do diety włączyć także owoce morza i anchois. Tłumaczy, że małże mają niższą zawartość rtęci niż duże ryby, a jednocześnie są świetnym źródłem omega-3 niezbędnych dla mózgu.
Kiełki i mikroliście
W małym rozmiarze kryją skoncentrowaną zawartość witamin, minerałów i prozdrowotnych polifenoli. Choć kiełki znamy w Polsce od dawna, to warto również zwrócić uwagę na mikroliście (ang. microgreens), czyli formę pośrednią między kiełkami a dojrzałą roślin.
Badania wskazują, że zawierają m.in. witaminy C, E, K, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk czy selen, a stężenie mikroskładników może być nawet większe niż w dojrzałej roślinie.
Orzechy nerkowca
Choć o orzechach włoskich mówi się, że to superfood dla mózgu, dr Ramsey zwraca uwagę na orzechy nerkowca. Przypomina, że są cennym źródłem żelaza, którego często w naszej diecie brakuje, a które jest kluczowe dla prawidłowej pracy mózgu.
Owoce jagodowe
Kolejny produkt na liście psychiatry. Jedno z badań w "Neural Regeneration Research" wykazało, że owoce jagodowe mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym związanym z wiekiem oraz poprawiać funkcje motoryczne i poznawcze.
Soczewica
Lekarz wyjaśnia, że soczewica plasuje się wysoko w jego "antydepresyjnej skali żywieniowej" z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego. Niedobór witaminy B9 powiązany jest bowiem z depresją i wyższym ryzykiem demencji.
Gorzka czekolada
Psychiatra uważa, że gorzka czekolada jest pokarmem wspierającym mózg. Badania wskazują, że może pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, a także usprawniać przepływ krwi do mózgu i wspierać funkcje poznawcze.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.