Rakotwórcze nitrozaminy w jedzeniu. Produkty spożywcze, na które trzeba uważać
1 z 7Szkodliwe substancje w produktach spożywczych - rakotwórcze nitrozoaminy
Azotany są bezpieczna dla człowieka. Jednak spożywane w zbyt dużej ilości mogą przekształcić się w toksyczne azotyny. Dalej już prosta droga do powstania rakotwórczych nitrozoamin. Należą one do substancji szkodliwych.
Wykorzystuje się je jako dodatki do żywności. Konserwują gotowe już produkty. Nie są szkodliwe dla osób, które mają zbilansowaną dietę. Problem pojawia się, gdy spożywamy zbyt dużo jedzenia z tym składnikiem.
Ważne jest jednoczesne spożywanie warzyw i owoców. Wpływają one na redukcję szkodliwości nitrozoamin, które występują w peklowanych mięsach, suszonych wędlinach czy smażonych kiełbasach.
Azotan sodu jest dopuszczalny dodatkiem do żywności. Azotyny i nitrozoaminy mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Podpowiemy ci, które produkty zawierają te groźne substancje.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Produkty zakazane po pięćdziesiątce. Niszczą wątrobę, osłabiają pracę mózgu