2 z 7Hot dogi niszczą mózg
To jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Gdy szukasz czegoś szybkiego hot dog wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Parówkę w bułce zjesz w drodze do pracy, w parku czy na pikniku. Szacuje się, że w samej Ameryce zjada się ich aż 20 milliardów rocznie.
Niestety, mają bardzo niską wartość odżywczą. Nie zawierają prawdziwego mięsa. W dużej części składają się z mechanicznie oddzielonego mięsa z z kurczaka, indyka i wieprzowiny.
Hot-dogi zawierają trójfosforany potasu i sodu – utrzymują odpowiednią kwasowość i pozwalają tłuszczom łączyć się z wodą. Te same stosowane są w detergentach do zmiękczania wody. Nie brzmi to apetycznie, prawda?
Ciekawostka: W Ameryce wymaga się od producentów, aby dodawali do parówek przeciwutleniacze. Ma to zneutralizować stany zapalne, które wywołują azotany.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Gorsze niż palenie papierosów. Prowadzi do rozwoju cukrzycy i nowotworów