4 z 7Peklowane mięsa
Peklowanie to chemiczna metoda utrwalania żywności za pomocą azotanów i azotynów. Mieszanki takie można wprowadzić bezpośrednio do mięsa lub za pomocą solanki. Wodne roztwory często zawierają inne dodatki konserwujące.
Jest to zabieg technologiczny, który kształtuje barwę, smak i konsystencję mięsa. Jeśli spożywamy je sporadycznie nie jest to szkodliwe.
Związek przetworzonych mięs a nowotworami dalej jest niejasny. Naukowcy jednak badają azotany i azotyny pod kątem rakotwórczym. Specjaliści zalecają ograniczenie spożywania przetworzonych produktów mięsnych. Azotany zawierają: szynka prosciutto, capocollo, pepperoni, salami, boczek, mięso wyprodukowane w supermarketach etc.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wczesne objawy demencji naczyniowej, które powinien znać każdy.