6 z 7Rakotwórcze azotany
Nadmierna ilość związków azotu w żywności jest bardzo groźna dla zdrowia. Sprzyja anemii, chorobom jelit oraz nowotworom.
Toksyczne azotyny mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek. Ponadto obniżają wchłanianie witamin (A i tych z grupy B) do organizmu, przez co spada nasza odporność. Azotany zaburzają także wchłanianie innych ważnych składników odżywczych - białka, węglowodanów i tłuszczu. Naukowcy ustalili, że nadmierna podaż azotu zaburza pracę tarczycy, stłuszczenie wątroby oraz może uszkodzić struktury w mózgu - posądza się je o związki z chorobą Alzheimera. Azotany bardzo źle działają na układ pokarmowy - zaburzają funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, mogą powodować raka żołądka i jelita grubego.
Jak widać, lepiej unikać przetworzonych produktów, które kumulują te toksyczne związki.