Rakotwórcze zagrożenie. Kumuluje się w narządach, podtruwa cały organizm

Może być nim skażone powietrze, woda i gleba, a według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest szeroko rozpowszechniony także w pożywieniu. Mowa o arsenie, toksycznym dla układu nerwowego, oddechowego i krążenia, rakotwórczym pierwiastku, który kumuluje się w organizmie i uszkadza wiele narządów.

Arsen kumuluje się w organizmie, uszkadzając m.in. układ nerwowy czy krążeniaArsen kumuluje się w organizmie, uszkadzając m.in. układ nerwowy czy krążenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Tak zatruwa arsen. WHO apeluje

Arsen to naturalnie występująca w środowisku, choć niezwykle szkodliwa substancja. Jeszcze w XVIII i XIX wieku przypisywano arsenowi właściwości lecznicze, więc stał się składnikiem medykamentów w postaci past, tabletek czy stosowanych podskórnie i dożylnie roztworów. W połowie XX wieku zaobserwowano, że w rzeczywistości pierwiastek ten jest niezwykle szkodliwy.

Znajdujące się m.in. w skażonej wodzie nieorganiczne związki arsenu mogą prowadzić do niebezpiecznego, gwałtownie przebiegającego zatrucia, podczas gdy organiczne formy nie dają tak ewidentnych objawów. Mimo to są również niebezpieczne, a mogą być obecne w wielu produktach spożywczych.

"Bezpośrednimi objawami ostrego zatrucia arszenikiemwymioty, bóle brzucha i biegunka. Następnie pojawia się drętwienie i mrowienie kończyn, skurcze mięśni i w skrajnych przypadkach śmierc” – ostrzega WHO.

Jak gotować ryż, żeby miał jak najmniej arsenu?

Organizacja klasyfikuje arsen jako jeden z dziesięciu chemikaliów o największym znaczeniu dla zdrowia publicznego.

Długotrwała ekspozycja na mniejsze stężenia arsenu i jego związków uszkadza układ nerwowy, wpływa negatywnie na układ oddechowy i układ krążenia, a także zaburza gospodarkę hormonalną. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała arsen za kancerogen. Może przyczyniać się m.in. do raka skóry, płuc, nerek, wątroby i pęcherza moczowego.

Co istotne, arsen nie jest metabolizowany i usuwany z organizmu. To znaczy, że nawet jego niewielkie dawki na przestrzeni lat kumulują się w organizmie, stwarzając potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Arsen w pożywieniu. Tu go znajdziesz

American Cancer Society (ACS) wskazuje, że najwyższe stężenia arsenu są obecne w:

  • rybach i owocach morza,
  • ryżu (brązowym oraz białym) i płatkach ryżowych,
  • grzybach,
  • drobiu.

Organizacja uprzedza, że pewne ilości pierwiastka mogą się znajdować nawet w sokach owocowych. Źródłem arsenu może być także piwo czy wino.

Jednym ze źródeł pokarmowych arsenu może być ryż
Jednym ze źródeł pokarmowych arsenu może być ryż © Pixabay

Jednak to ryż jest źródłem największego niepokoju badaczy, bo w niektórych rejonach świata stanowi podstawę diety, poza tym często jest składnikiem produktów zbożowych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

Na uwagę zwraca też zanieczyszczenie ryb i owoców morza. Według jednego z badań mogą one prowadzić do kumulacji arsenu w organizmie człowieka. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające rybę raz w tygodniu mogą mieć nawet o 7,4 proc. wyższe stężenie szkodliwego pierwiastka w organizmie niż ci, którzy po ryby sięgali zaledwie raz w miesiącu.

Czy jest sposób na pozbycie się arsenu ze źródeł pokarmowych? Owszem, można je znacząco zminimalizować, np. sięgając po ryby poławiane w miejscach mniej narażonych na skażenie. Szczególnie wysokie skażenie wód arsenem notuje się w Azji.

W przypadku ryżu eksperci zalecają, by wybierać ten z upraw ekologicznych lub pamiętać o tym, by przed gotowaniem zalać ziarna zimną wodą i pozostawić w niej nawet na całą noc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka