Ratatouille z Nicei
Ratatouille to francuska potrawa. Jest to typowe danie jarskie pochodzące oryginalnie z Prowansji, jednak cały kraj się nim szczyci. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
Składniki:
- 3 cebule,
- 2 bakłażany,
- 3 cukinie,
- 6 pomidorów,
- 1 papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 53,26 kcal |
Białko | 1,71 g |
Węglowodany | 7,76 g |
Tłuszcze | 1,8 g |
Błonnik | 2,89 g |
Przygotowanie:
W żeliwnym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dorzuć posiekane cebule. Duś na średnim ogniu, aż się zeszkli, a następnie dodaj pokrojoną w niegrube plastry cukinię. Duś przez 5 minut, po czym dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Po kilku minutach dodaj kawałki papryki, wymieszaj i duś kilka minut. Następnie dodaj kawałki pomidorów, wymieszaj i duś. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz, a następnie przykryj rondel i gotuj na małym ogniu jeszcze 45 minut.
Komentarz:
Sekretem ratotouille jest właściwa, apetyczna forma warzyw. Nie jest łatwo go przyrządzić tak, aby nie powstały rozgotowane warzywa w sosie. Dlatego każdy składnik należy gotować osobno, a na koniec połączyć, by przeszły swoim smakiem. To jedno z ulubionych dań Francuzów.