Trwa ładowanie...

Receptura z XII wieku. Sposób św. Hildegardy na pozbycie się pleśni z jelit

Mimo że szum medialny wokół diety św. Hildegardy jest coraz mniejszy, to jej metody wciąż mają sporą grupę zwolenników. Ich zdaniem jesień i wiosna to najlepszy czas na oczyszczanie organizmu. Szczególną uwagę zwracają na jelita, w których może gromadzić się pleśń. Jaki sposób na ten problem miała średniowieczna mniszka?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Zobacz też: Zioła oczyszczające

1. Dieta św. Hildegardy

Św. Hildegarda z Bingen żyła na terenie dzisiejszych Niemiec na przełomie XI i XII wieku. Kobieta niewątpliwie wyprzedzała czasy, w których przyszło jej żyć. Już wtedy opracowała szereg zasad związanych ze zdrowym stylem życia. Kluczem do zdrowia była dieta oparta na orkiszu oraz wybranych owocach i warzywach. Dużą uwagę poświęcała także wpływowi toksyn na pracę organizmu.

Metody żywieniowe opracowane przez zakonnicę opierają się na jedzeniu określonych grup produktów. Bazą posiłków powinien być bogaty w błonnik orkisz. Ponadto zalecała też wprowadzenie do diety m.in. gruszek, orzechów, kopru włoskiego, kasztanów i daktyli, a także marchwi, buraków i fasoli. Z kolei na jej liście produktów zakazanych znajdziemy m.in. truskawki, śliwki, borówki i dziczyznę.

2. Sposób na oczyszczanie jelit

Metoda na pozbycie się pleśni z jelit jest stosunkowo prosta. Należy przygotować specjalny mus, którego bazą są gotowane gruszki. Należy go jeść trzy razy dziennie przez miesiąc. Pierwszą łyżkę zalecała przed śniadaniem, następne dwie po obiedzie oraz trzy łyżki przed pójściem spać.

Co wchodzi w skład musu? To połączenie gotowanych gruszek, miodu, cząbru, korzenia galgantu, wszewłogi górskiej i korzenia lukrecji. Dzięki oficjalnej stronie Polskiego Towarzystwa św. Hildegardy, każdy z nas może wykonać ten przepis we własnym domu.

Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 kg gruszek, 6 łyżek miodu odszumowanego, 70 g ziół z wszewłogą górską. Owoce należy obrać i pozbawić gniazd. Następnie gotujemy je, aż do momentu, gdy staną się miękkie. Blendujemy je razem z miodem i ziołami i przekładamy do słoiczka. Zwolennicy oczyszczającej diety św. Hildegardy radzą wprowadzić taką kurację do diety na wiosnę lub jesienią. Dzięki niej organizm pozbędzie się toksyn, pleśni i zmiejszy poziom zakwaszenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.